Foto: Jamshid Jamshidi/arkiv

Känslan av otrygghet ökar

I Länsstyrelsens medborgarundersökning framgår generellt att allt fler känner sig otrygga i länet. 100 personer från kommunen deltog i undersökningen och nästan hälften kände sig otrygga.

100 personer i kommunen har tillfrågats i Länsstyrelsens medborgarundersökning om tryggheten. 15 av dessa har vid något tillfälle känt sig otrygga i sitt bostadsområde dagtid och på kvällstid var det 45 som kunde sig otrygga. Resterande svarade nej på frågan. Exakt hälften har också varit oroliga för att utsättas för våld. Tryggast känner sig invånare i Värmdö, Vaxholm och Norrtälje medan Sigtuna ligger i topp tillsammans med Solna, Upplands-Bro och Järfälla.

Många stockholmare känner sig också oroliga över att vistas inne i centrala Stockholm eller åka i kollektivtrafiken. Var tredje sigtunabo har vid något tillfälle även avstått från att utföra aktiviteter av oro för att utsättas för brott. En klar majoritet både i Sigtuna kommun och andra kommuner är för kameraövervakning vid offentliga platser.

Nio av tio länsbor är på det stora hela nöjda med det liv som de lever:
– Parallellt med detta ser vi dock att det är allt fler som även upplever rädsla och otrygghet. Otryggheten har ökat för samtliga undersökta områden; i centrala Stockholm, i samband med resa i kollektivtrafiken, på gator och torg, i bostadsområdet och vid promenader och jogging i naturen, säger Gunhild Graseman, analytiker på Länsstyrelsen i Stockholms län.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening