I samband med Valborg kommer kommunens preventionssamordnare att kampanja för att minska langningen.
Valborg har visat sig vara en av de första tillfällena som minderåriga kommer i kontakt med alkohol för första gången. Via Länsstyrelsen genomför kommunerna en gemensam kampanj utanför exempelvis Systembolag och man kommer även i kontakt med föräldrar via skolan. – Om fler vägrar langa så kan vi minska alkoholskador och andra jobbiga saker som händer på fyllan, säger Marie Unander-Scharin, preventionssamordnare på Sigtuna kommun.
Vilka köper då ut alkohol till minderåriga? Oftast är det äldre vänner, vänners syskon eller kanske till och med familjemedlemmar. Många tänker även att det som förälder kan vara bättre att köpa ut för då vet man vad ens barn dricker. Det tänket håller Marie Unander-Scharin inte med om: – Om fler vägrar langa så kan vi minska alkoholskador och andra jobbiga saker som händer på fyllan. Att våga säga nej betyder att du bryr dig!
Statistik visar att 40 procent av 17-åringarna och 19 procent av 15-åringarna i Sigtuna kommun får alkohol från kamrater eller kamraters syskon.
Notiser Pendlarparkeringen på Västra Bagngatan upphör den sista juni i år. Kommunen har hyrt platserna av SigtunaHem som nu behöver ytan för parkering åt sina hyresgäster.
Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.
Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.