Julgransflygning från tidigare årFoto: Insändarbild/Madde Ahlström
Julgransflygning över Märsta 18 december
Det närmar sig årets sista gång för Flygskolan att utföra julgransflygning med SK 60, och det blir en särskild händelse då det är den sista gången detta genomförs med detta flygplan. Den planerade formationsflygningen är tänkt att sträcka sig över Mälardalen och Östergötland den 18 december. Dock är exakt tid ännu inte fastställd.
Julgransflygningen är inte bara en traditionell åtgärd utan också en viktig övning för att upprätthålla stridsflygdivisionernas förmåga att planera och genomföra flygningar i större formationer under längre perioder. Det är en del av det kontinuerliga arbetet med att stärka nationens försvarskapacitet.
Denna manifestation är även en möjlighet för Flygvapnet att visa sin närvaro som en garant för medborgarnas säkerhet mot potentiella yttre hot, särskilt på platser där Försvarsmakten inte regelbundet syns.
Det är viktigt att notera att de publicerade tiderna för flygningen är ungefärliga och att rutten kan komma att anpassas med hänsyn till lokala väderförhållanden. Flygsäkerheten har högsta prioritet, och vid ogynnsamma väderförhållanden eller låga molnbaser kan formationen vara svår att observera från marken.
Notiser Pendlarparkeringen på Västra Bagngatan upphör den sista juni i år. Kommunen har hyrt platserna av SigtunaHem som nu behöver ytan för parkering åt sina hyresgäster.
Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.
Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.