Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Inget ensamarbete på pendeln

Fackförbundet ST stödjer nu sina lokförare. Skyddsombudet har lagt in stopp för ensamarbete på pendeltågen enligt ett pressmeddelande som kommunicerades ut på fredagseftermiddagen.

Efter att MTR införde ensamarbete för sina lokförare har det kommit in ett antal incidentrapporter som visar på allvarliga risker i arbetsmiljön. Bland de rapporterade händelserna finns evakueringar och påkörningar där det har tagit för lång tid innan assistans har varit på plats. Sammantaget pekar incidentrapporteringen på en arbetsmiljö där ensamma lokförare löper betydande risker att utsättas för psykisk press, våld eller hot om våld.

Skyddsombud och fackliga företrädare för ST Pendeln har påtalat dessa risker för arbetsgivaren MTR, som har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön. Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter för ensamarbete är arbetsgivaren skyldig att samråda med skyddsombuden innan ensamarbete införs. Tyvärr har detta samråd inte skett i detta fall.

Skyddsombuden har erbjudit arbetsgivaren tid och möjlighet att fatta beslut om åtgärder för att undanröja risken för fler allvarliga incidenter. Den tidsfrist som skyddsombuden gav arbetsgivaren löpte ut fredag 21/4 kl 14.00. Dock har arbetsgivaren MTR inte fattat några sådana beslut enligt de fackliga företrädarna.

Enligt skyddsombudens uppgift är det deras ansvar att säkerställa att alla arbetstagare har en säker och godtagbar arbetsmiljö. Därför har de nu tvingats att från och med måndag klockan 09.00 stoppa ensamarbetet för lokförarna. Arbetsgivaren kan inte ensamt besluta om att arbetet ska återupptas, utan det krävs ett beslut av Arbetsmiljöverket för att skyddsstoppet ska upphävas.

MTR har ännu inte kommenterat situationen och det är oklart hur länge skyddsstoppet kommer att vara i kraft. Pendeltågstrafiken kan komma att påverkas av detta stopp och resenärer uppmanas att vara uppmärksamma på eventuella förändringar i tidtabellen. Arbetsmiljöfrågor och säkerheten för arbetstagarna är av högsta vikt och förhoppningsvis kommer situationen att lösas på ett sätt som säkerställer en säker arbetsmiljö för alla lokförare hos MTR.

Fotnot: Denna text genererades med hjälp av en textrobot

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening