Attunda Brandkår står enade efter nattens händelse på VänortsringenFoto: Daniel Iskander

Ingen oro för framtiden från Brandkårens sida

Händelserna på Vänortsringen där blåljuspersonal utsattes för stenkastning kommer inte att påverka Attunda Brandkår: - Vi ska satsa mer på förebyggande insatser, säger Thomas Landberg, distriktschef vid Märstas brandkår.

Mer fakta har under dagen framkommit efter den röriga händelsen på Vänortsringen i natt där blåljuspersonal attackerades med stenar. Brandkåren Attundas distrikschef Thomas Landberg berättar för märsta.nu att stämningen var hotfull men att man släckte och åkte därifrån:
– Stenkastningen var inte riktad mot oss och våra brandmän fick inget kastat mot sig, säger han.

Oklart med anmälan
Polisen har via sociala medier och andra nyhetssajter bekräftat att stenkastning ägt rum, troligtvis rör det sig om stenkastning mot Polisens insatsstyrka som anlände till Vänortsringen. Anledningen till att polisen kom var att boende i området larmat in om oroligheter, skriver SVT Stockholm. Brandkår hade även med sig en polispatrull in i samband med larmet om de brända lastpallarna. Men ingen anmälan har upprättats:
– Inget brott är ju begånget så i nuläget finns ingen anmälan, sa Eva Nilsson vid Polisens presstjänst till SVT på förmiddagen.

Eva Nilsson utesluter dock inte att det kan ha upprättats anmälan i efterhand då det är ett brott att kasta sten mot polis. Under tisdagen träffar märsta.nu även Thomas Landberg och Lars Söderberg vid Attunda Brandkårs station i Märsta. De både tror att händelsen var en engångsföreteelse. Man berättar också att det samarbete som Attunda Brandförsvar haft med kommunen gett resultat:
– Vi har minskat bränder genom skadegörelse från topp 5 i riket och kommer fortsätta satsa på förebyggande insatser, säger Thomas Landberg.

Landberg är inte orolig att hans styrkor ska utsättas för attacker i samband med insatser:
-Det är inte ovanligt att det händer ute i landet idag, vi gör alltid riskbedömningar, nu var det en allvarlig situation och givetvis spelar det ingen roll att polisen utsattes denna gång. Det finns inga tendenser att ligga i bakhåll mot blåljuspersonal.

Når unga i skolan
Lars Söderberg som inspirerats av Helsingborgs arbete med det förebyggande arbetet är övertygad om att det kommer ge fortsatt effekt även i Sigtuna. Man har infört skolbrandmän och man jobbar aktivt med skolorna:
– Vi har en fördel att inte vara poliser utan vi försöker med enkla medel skapa förebilder och kontakt. Om vi kan komma in tidigt i skolmiljö så kan vi påverka, det finns även inblandade som är i skolåldern. Vi har startat bra här, det finns en arbetsplan där kommunen, vi och polisen medverkar.

Insats i fyra timmar
Malin Sundström, kommunpolis i Sigtuna/Upplands-Väsby berättar följande:
-I händelsen så framgår det att polis blev stenkastade under ett uppdrag med en hög bråte som brinner. Under insatsen som pågår i nästan 4 timmar så identifieras ett 10 tal personer och polis på plats avlägsnar minst en person. Det går inte att lagföra någon person eller knyta någon mot något brott. Det finns en händelserapport på att även en securitasbil blivit stenkastad vid Centrumleden men det har jag inte fått bekräftat.

Fem utanförskapsområden i kommunen

Nyheter SCB och Boverket har i en ny rapport identifierat fem områden i Sigtuna som utanförskapsområden. Syftet med rapporten är att både identifiera och rikta insatser i områdena.

Sigtunaseniorer i gamingprojekt

Nyheter Seniorer från BRF Trollberget i Sigtuna deltar i ett pilotprojekt som Riksbyggen och Tele2 lanserat där syftet är att minska det digitala utanförskapet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening