Jämnare fördelning av ensamkommande mellan kommunerna

Regeringen har fattat beslut om en lagrådsremiss som innebär en jämnare fördelning av ensamkommande barn mellan kommunerna.

Sigtuna kommun är en ankomstkommun för ensamkommande flyktingbarn och har genom åren tagit emot många i jämförelse med andra kommuner i landet. Nu har regeringen i en lagrådsremiss fattat beslut som innebär att möjligheterna för en anvisningskommun att placera ett ensamkommande barn i en annan kommun begränsas. Syftet med förslaget är att åstadkomma en jämnare fördelning av ensamkommande barn mellan kommunerna så att inte vissa kommuner köper plats i andra kommuner och flyttar sina barn någon annanstans.

Även Sigtuna kommun har köpt platser i andra kommuner något som avslöjades för ca ett år sedan i en riksomfattande granskning som gjordes. Kommuner som vill placera om barn framöver får endast göra det om kommunerna sinsemellan har en särskild överenskommelse, placeringen ska ske med stöd enligt LVU (Lagen om vård av unga) eller om det fanns synnerliga skäl och en länsstyrelse godkänt placeringen. Första maj 2018 träder den nya lagen i kraft enligt Lexbase.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening