Inga nyanlända till kommunen i år

Sigtuna kommun kommer inte att behöva ta emot några nyanlända för 2023 enligt Länsstyrelsens beslut.

Det gångna året tog Sigtuna stort ansvar i samband med att flyktingar från Ukraina kom till Sverige i första vågen. Hundratals ukrainare fick tak över huvudet och i många fall även skola för barnen. 830 nyanlända har anvisats länet för 2023, men ingen av dessa ska till Sigtuna. Detta omfattar dock inte om nyanlända själva ordnar bostad i kommunen.
– Länets mottagande av anvisade är nu det lägsta sedan bosättningslagens införande år 2016. Migrationsverket bedömer dock att antalet självbosatta nyanlända kommer att öka under 2023 vilket innebär att det totala antalet nyanlända som blir mottagna i länets kommuner inte behöver skilja sig mycket åt från 2022, säger Linnéa Sveide, utvecklingsledare på Länsstyrelsen.

Sigtuna är enda kommun i länet som inte tar emot nyanlända. Södertälje och Bokryka har lågt antal också med tre respektive fem. Dessa tre kommuner har de senaste 15 åren tagit stort ansvar för nyanlända och får nu lägre anvisningssiffror.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening