Olov HolstFoto: Marie-Therese Karlberg

Hyresgästföreningen – ett socialdemokratiskt kampanjverktyg

I en insändare den 14 juni tillåter sig Hyresgästföreningens ordförande Hans Törnqvist att dra långtgående slutsatser om ett bygglovsärende. Vi kan konstatera att han gör det utan att ha bemödat sig om att kontrollera bakomliggande fakta och historik i ärendet. Det är tyvärr inte heller första gången det händer.

Bakgrunden till att kommunen inte vill att Wåhlin ska bygga nya fastigheter med loftgångar är kommunledningens mycket stora och heltäckande satsning på att trycka tillbaka kriminalitet och otrygghet i kommunen. Ett led i detta arbete är att all nybyggnation ska följa riktlinjerna i BoTryggt 2030 som är en handbok för planering av säkra och trygga livsmiljöer framtagen av Stiftelsen Tryggare Sverige tillsammans med flera fastighetsägare, branschorganisationer, företag och kommuner. BoTryggt 2030 konkretiserar målen i Agenda2030 och innehåller riktlinjer, rutiner och konkreta checklistor med fokus på säkerhet och trygghet vid nybyggnation i landets kommuner och städer. Rekommendationen att inte bygga fastigheter med loftgångar är mycket tydlig då dessa anses öka risken för otrygghet.

Men Hans Törnqvist försöker få det att handla om en inbillad motvilja mot hyresrätter från kommunledningens sida. Det stämmer inte. Wåhlin-projektet är inte det enda nybyggnationsprojekt som stoppats på grund av loftgångar. Vi behandlar alla lika i detta avseende. Oavsett upplåtelseform, alltså även fastigheter med bostadsrätter.

Hans Törnqvists mission är att i alla lägen hävda hyresrätten som upplåtelseform, oavsett vad det får för konsekvenser. Min och kommunledningens ansvar är dock att se till hela samhällsbyggandet i kommunen. Här har ett ensidigt fokus på byggnation av just hyresrätter under många år skapat en kraftig obalans i kommunen. I såväl upplåtelseformer som socioekonomiska termer. Det kan Hans Törnqvist tillåta sig att helt bortse från, men det kan inte en ansvarstagande kommunledning.

När Törnqvist hänvisar till statistik över upplåtelseformerna i kommunen vill han blanda ihop korten för dig som läsare. Han blandar flerbostadshus med villor och radhus. Det är inte så man gör när man mäter balans i bostadsbeståndet. Då tittar man på flerbostadshus för sig och det som kallas egna hem (hus, radhus) för sig. I flerbostadshusbeståndet råder en kraftig obalans i Sigtuna kommun på grund av ensidigt byggande av hyresrätter under Socialdemokraternas 15 år vid makten. Sigtuna har ca 60% hyresrätter och bara 40% bostadsrätter i flerbostadsbeståndet. Det är unikt även vid en jämförelse med våra grannkommuner där andelen hyresrätter som del av flerbostadsbeståndet bara är drygt 30%.

Men det finns ändå något positivt med Hans Törnqvists insändare. Nämligen att han avslutar den med en tydlig uppmaning till dig som invånare att rösta på ett visst sätt i valet. Äntligen är han öppen med det vi konstaterat länge – Hyresgästföreningen är inget annat än ett kampanjverktyg för Socialdemokraterna. Det är bra att du som medlem i Hyresgästföreningen nu äntligen får det svart på vitt. Är det verkligen den du förväntar dig av Hyresgästföreningen?

  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening