Foto: Socialdemokraterna

Hur värnar SD det lokala kulturlivet?

Att värna om kulturens fria utövande och att skydda den från nedrustning och privatisering är inte någon desperat jakt på makt. Vi tror på vår rättvisa, demokratiska inriktning och kommer alltid att driva denna viktiga fråga.

Frågan är hur Sverigedemokraterna kan säga sig värna om vårt lokala kulturliv när de ställer sig bakom effektiviseringar på 2,1 miljoner kronor, som de tillsammans med M, SfS och KD nu ska genomföra i sin budget inom kultur- och fritidsnämnden.

Försvårar man inte det ”folkliga och levande kulturliv” som SD anser är så viktigt när man höjer hyror för kulturlokaler? Och hur ska man förhindra att ”bibliotekens syfte och funktion slarvas bort i samtidens tillfälliga nycker och trender” när man själv hoppar på den nedskärningstrend av kulturlivet som sveper över Sverige. Ni vill ju sänka ambitionsnivån för öppettider på Sigtuna kommuns bibliotek.

Sverigedemokraternas handlingar går uppenbart tvärtemot vad de säger, och detta kommer inte att främja kulturen i vår kommun. Att vinna makten i ett demokratiskt val innebär att man kan omvandla sin ideologi till praktisk handling. För Socialdemokraterna handlar det om alla människors lika värde. När det kommer till kulturen innebär detta tillgång till kulturen för alla, oavsett storlek på plånbok. Vi tror på att inkludera samhällsmedborgare oavsett ursprung, sexuell läggning, kön, samhällsklass och ålder för att motverka den stigmatisering som vi nu ser växer, även i vår kommun.

Vi anser att kommunen ska spela en aktiv roll vid firandet av traditionella högtider, där är vi överens, exempelvis hissar vi flaggan vid pride och samernas nationaldag, Sveriges nationaldag och på valdagen. Det är bra för vår lokala sammanhållning och gemenskap. Vill SD fortsätta att flagga vid samtliga av dessa högtider?

Däremot anser vi att marknadsexperimentet med kulturcheckar på sikt kommer att urholka den kommunala kulturskolan, ett viktigt verktyg i det förebyggande arbetet som nu glider oss ur händerna. Vi anser att kulturen är ett medel och kan således inte ha ekonomiska vinstintressen som mål. Vad är SD:s åsikter om detta?

Vi har inte nämnt ordet brun i vår insändare, det är något ni själva lyfter.
Det återstår att se vilka uttryck SD:s kulturpolitik tar sig i Sigtuna kommun,
Det finns skäl för oro.

• Anna-Karin Wetzig (S) ersättare i Kultur- och fritidsnämnden och ledamot i Sigtuna kommuns konstråd och konstnär
• Rolando Rosales (S) andra vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Sigtuna kommun
• Johan Bergsten (S) ledamot i Kultur- och fritidsnämnden i Sigtuna kommun

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening