Hur politikerna och pensionärerna kan tala med varandra
Tidigare inhämtade politikerna pensionärernas åsikter, dels inom sina partiorganisationer, dels träffades företrädare för politikerna och företrädare för pensionärsorganisationerna i Kommunala pensionärsrådet (KPR).
Det var PRO:s, SPF Seniorernas och Finska pensionärernas möjlighet att framföra sina medlemmars synpunkter till politikerna. För något år sedan beslutade kommunledningen att avveckla KPR. En av kommunen gjord utredning visade att pensionärsorganisationernas representanter inte var representativa för pensionärerna. Det är en fråga som kan diskuteras.
Oavsett om pensionärsorganisationernas talespersoner är representativa eller inte, har pensionärsorganisationerna en mycket stor kunskap om hur pensionärer har det. Det är en kunskap som kommunens politiker och tjänstemän har stort behov av. Den kunskapen förlorar politiker och tjänstemän nu när det inte finns något KPR.
Det är viktigt att PRO och SPF Seniorerna ska kunna framföra synpunkter direkt till politikerna i äldre- och omsorgsnämnden. En möjlighet är att en person från PRO och en person från SPF Seniorerna till ordförande i äldre- och omsorgsnämnden framför organisationernas åsikter några gånger per år. Före dessa träffar kommer PRO och SPF Seniorerna att ha förmöten för att bestämma vilka frågor som är viktiga att ta upp med nämndordföranden.
Ovan nämnda utredning föreslog att kommunen istället för KPR skulle inbjuda samtliga pensionärer till ”stormöten” för att höra mångas åsikter om något specifikt område t.ex. bostäder för äldre, träffpunkter, hemtjänst etc. Det är en metod som har möjlighet att öka medborgarnas deltagande i att utforma äldre- och omsorgspolitiken. Den kommer däremot att vara svår att få beslutsunderlag ur.
Utredningen ger intryck av att ”stormöten” är den metod som ska användas i stället för KPR. Det tror inte jag skulle fungera. Det bästa vore att använda de båda metoderna parallellt. Jag anser att metoden där PRO, SPF Seniorerna och äldre- och omsorgsnämnden dryftar förberedda frågor ger visst underlag för beslut. Alternativet där pensionärer möts i ett öppet möte och diskuterar ett givet område eller en given fråga kan i vissa fall ge underlag för beslut. Det viktiga nu är att det blir verkstad. Det går inte att skylla på att vi inte kan träffas på grund av pandemin. Det går att kommunicera utan att fysiskt träffas.
- Sverker Jonsson
SPF Seniorerna i Sigtuna stad
redaktion@marsta.nu