Foto: Pressbild/Hållbar Destination

Hotellnätverk sprider kunskap om minskat matsvinn

Nätverket Hållbar Destination som består av ett flertal hotellaktörer i kommunen ska ha minskat den gemensamma klimatpåverkan avsevärt sedan 2009.

Hållbar Destination har som första destination i landet lyckats beräkna klimatpåverkan från utvalda matvaror enligt ett pressmeddelande. Nu ska man sprida sina kunskaper till andra nätverk. Resultatet visar att klimatpåverkan från kött, fisk och skaldjur samt ägg och mjölk står för större klimatpåverkan än energianvändningen, tjänsteresor och tvätt. Nötkött ska stå för den klart största andelen av matens klimatpåverkan. Camilla Zedendahl, VD på Destination Sigtuna, säger att resultatet är en ögonöppnare och nu har man information om vart man ska lägga fokus framöver.

Totalt sett minskade klimatpåverkan bland de deltagande hotellen trots att antalet gäster 2014-2015 ökade med nio procent. Per gäst rör det sig om 4,7 kg koldioxidutsläpp vilket är klart under det internationella snittet på mellan 10-30 kg/person. Nu kommer arbetet på anläggningarna intensifieras och kockar ska få dela med sig av sina bästa svinnrecept, sedan tidigare har man presenterat hur man gör mat på överbliven höna. Sigtuna kommer också vara värd för en Bar Camp med deltagare från hela Sverige och Åland som ska dela kunskap och driva hållbarhetsfrågorna framåt.

Nytt superhotell byggs vid Sky City

Näringsliv Arlanda får ytterligare ett hotell i terminalnäraläge när Strawberry avser utveckla ett hotell med 656 rum: - Behovet och efterfrågan på flygplatsboende på Arlanda är stort. Det känns fantastiskt att kunna erbjuda ett fullservice-hotell av den här storleken som en del i Arlandas utveckling för våra resenärer. Vi är mycket glada över att det nya hotellet kommer att drivas i Strawberrys regi. Hotellet blir ett starkt komplement till det befintliga hotellutbudet på flygplatsen och en viktig arena för att mötas på Sveriges största flygplats, säger Jesper Sandahl, VD på Swedavia Real Estate.

Norwegian öppnar ny pilotbas på Arlanda

Näringsliv Flygbolaget Norwegian planerar att återöppna en pilotbas på Stockholm Arlanda våren 2025, en bas som stängdes under pandemin när flygindustrin drabbades hårt. Sedan dess har de svenska piloterna varit stationerade på andra baser, främst i Oslo.

Sigtuna klättrar på småföretagarindex

Näringsliv Sigtuna har klättrat i Småföretagarnas Riksförbunds senaste Småföretagarindex och placerar sig nu på plats 152 av 290 kommuner i landet – en förbättring med 61 placeringar från föregående år.

vattenlandet i Rosersberg

Kan dröja två år innan spadtag

Näringsliv Nu när när detaljplanen i Rosersberg är klar kommer Vi Invest att starta arbetet med bygglovshandlingar och noggrann projektering för det nya vattenlandet, en process som beräknas ta omkring ett till två år.

Skyddsvakt på Arlanda prisades

Näringsliv Skyddsvakten på Arlanda, Jean-Pierre Khachaji, har utsetss till Årets säkerhetsperspnal för hans förmåga att hantera utmanande situationer och skapa trygghet.

Sigtunaborna expanderar på Arlanda med ny restaurang

Näringsliv RC Gruppen som drivs av paret Charlotta Söör och Ronny Latva expanderar på Arlanda med en asiatisk restaurang: – Vår ambition är att alltid skapa mervärde på flygplatsen där vi erbjuder en unik smakupplevelse. Råvaran och hantverket står i fokus i kombination med en effektiv och personlig service till alla som är på väg på sin resa. Med Indochine fyller vi ett tomrum i Terminal 5 med ett helt nytt och spännande matkoncept som vi är övertygade om att resenärerna kommer uppskatta, säger Charlotta Söör, grundare och delägare av RC-gruppen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening