Hon förbereder invånarna för krisen

Tove Lundlycke är kommunens säkerhetsstrateg som ska informera kommuninvånare hur de ska hantera en kris där varken vatten eller el finns.

Tove Lundlycke är säkerhetsstrateg i kommunen med ansvar för krisberedskap, civilt försvar och säkerhetsskydd. I händelse av kris, exempelvis i vintras i samband med stormen Alfrida då ett antal kommuninvånare varken hade vatten eller el, så är det hon som ska se till att alla vet vart de kan vända sig.
– Det är jätteviktigt att vi har en robust infrastruktur och ett civilsamhälle som kan fungera vid stora samhällsstörningar som exempelvis cyberattacker, stora elbortfall eller störningar vid viktiga trafikflöden. En av mina uppgifter är att förbereda våra invånare, så att de känner sig trygga i den förändring som sker i samhället, berättar hon i ett pressmeddelande.

Ny typ av krigsföring
I år trädde en ny säkerhetslag i kraft där kommunen bör återuppta beredskapsplaneringen för civilt försvar. Kommunen ska även lämna in risk- och sårbarhetsanalyser och handlingsplaner för extraordinära händelser till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Tove uppger att det råder en förhöjd hotbild mot Sverige från framförallt Ryssland och att det tillämpas en ny krigsföring, den moderna krigföringen handlar om att göra oss sårbara, menar hon.

Ha beredskap för minst 72 timmar
Några rekommendationer är att ha hushållsberedskap för 72 timmar upp till sju dagar. Även i fredstid kan det förekomma långvariga snöoväder eller stormar som slår ut eld eller telenätet så att människor isoleras.
– Vid en stor samhällsstörning kommer samhället att behöva prioritera. Ju fler som kan ta hand om sig själva och sina närmaste, desto bättre kan samhället lägga fokus och resurser där de behövs som mest som exempelvis på våra gamla och sjuka, säger Tove Lundlycke, säkerhetsstrateg.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening