Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Höjda taxor klubbade för sopor, vatten och avlopp

Torsdagens fullmäktige blev en snabb process, på dryga timmen hade man behandlat alla ärenden. På agendan fanns höjning av VA-taxan för 2017.

märsta.nu har tidigare rapporterat om att VA-taxan ska höjas för 2017 på grund av ökat underhållsbehov i ledningsnätet. En debatt uppstod om saken och flera ur oppositionen meddelade var kritiska. Men de enda som inte deltog i beslutet var (SD). Moderaterna lämnade in en protokollsansteckning om saken. Mats Weibull (M) tyckte att höjningen på 20 procent på ett år inte står i proportion till kostnadsutvecklingen. Ronnie Lundin försäkrade att man inte kan eller får ta ut mer medel än vad som används i verksamheten. Även avfallstaxan höjs för 2017, 2,5 miljoner ska taxekollektivet belastas med.

Fyra år gamla förslag obehandlade
Fullmäktige skulle även lägga ej slutbehandlade motioner och medborgarförslag till handlingarna. Moderaterna och Johnny Johansson (SD) tyckte att det var konstigt att man inte svarade på förslagen, ett förslag hade legat i nästan fyra år. Den som skrev den var Lars Björling (SfS) som tyckte det var lika bra att dra tillbaka förslaget som handlade om äldreomsorgen. Ibrahim Khalifa (S) beklagade hanteringen och lovade bättring.

Ingen debatt om KRIS i Valsta
Oppositionsrådet Olov Holst (M) närvarade inte varpå hans interpellation om KRIS i Valsta utgick. Holst hade frågor om något konkret var fattat kring KRIS engagemang i Valsta.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening