Niklas Andersson (V)Foto: Pressbild/Erik Nordblad

Högerstyret har fel på varje punkt

Politisk debatt är intressant. Ofta kan man förstå motpartens position utifrån ideologi eller prioriteringar. Men ibland händer det att någon försöker försvara det oförsvarbara och på punkt efter punkt målar in sig i ett hörn. Det såg vi i Högerstyrets text om nedläggningen av biblioteket i Valsta.

Låt oss titta på fakta inleder man och följer upp detta med att säga att de på biblioteket i Valsta endast lånar ut 2-6 böcker i veckan. Mer efterfrågan än så finns det inte enligt Högerstyret. Vi ska absolut hålla oss till fakta. Fakta är att utlåningen i Valsta var på nästan 600 böcker per vecka i genomsnitt under 2015 och drygt 500 böcker per vecka i genomsnitt under 2016. Under 2020 låg siffran på drygt 60 böcker per vecka i genomsnitt. Detta alltså under ett år som har präglats av en pandemi där man från samhället har bett invånarna att minimera sina sociala aktiviteter, och efter att biblioteket har varit nedstängt i omgångar.

Vidare skriver man sedan att högerstyrets inriktning med mer verksamhet än enbart böcker är en helt ny inriktning för biblioteket i Valsta. Men även detta är fel. Redan när biblioteket öppnades 2015 fanns där ett mindre medborgarkontor. Kommunen hade läxläsning, sagostunder, föredrag, kulturaktiviteter och mycket annat på Mimers källa. Detta lyckades dåvarande S-styre alltså med samtidigt som man lånade ut 600 böcker i veckan. Vi i Vänsterpartiet är väldigt positiva till satsningar på mer verksamhet i Valsta, vilket också syns i vår budget. Men det ska givetvis inte stå i motsättning till ett fungerande bibliotek.

”Ett folkbibliotek är inte en lokal med böcker” skriver styret. Men då har man knappt ens skumläst bibliotekslagen. Folkbiblioteken ska särskilt främja läsning och tillgång till litteratur och allmänheten ska kunna låna böcker på biblioteken. Kommuner i Sverige har olika satsningar på tidig lässtart i hemmet. ”Bokstart”, ”Språkstegen” och andra program arbetar tillsammans med lokala bibliotek, BVC och andra för att nå och stötta barn och föräldrar. Här är bibliotekarien och ett bibliotek inom promenadavstånd helt avgörande. Barn som får se och utforska böcker omkring sig får en bättre språkutveckling och läsframgång. Ur ett samhällsperspektiv är det av största vikt att alla barn får tillgång till ett rikt språk – oavsett om de växer upp i Valsta eller i Sigtuna.

Biblioteket har ett demokratiuppdrag som vänder sig till alla invånare. Vänsterpartiet anser att kommuninvånare och barn från alla familjer, oavsett ekonomi, ska ha tillgång till böcker och kunniga bibliotekarier. Högerstyret beskriver hur de anser att ”traditionella” bibliotek – med böcker tillsammans med kunniga bibliotekarier inte efterfrågas av Valstaborna. Vi vänsterpartister menar att motsatsen krävs. Ett bibliotek utan böcker är inget bibliotek och Valstaborna behöver sitt bibliotek.

  • Niklas Andersson (V), gruppledare fullmäktige och ledamot i Kultur- och fritidsnämnden

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening