Foto: Riksbanken

Höga kostnader och dyra placeringar drog ner individ- och familjeomsorgen

Individ- och familjeomsorgsnämnden backade med nästan 25 miljoner kronor. Anledningen var höga kostnader för ensamkommande flyktingbarn och placeringar av barn- och unga bland annat. Samtidigt fick kommunen mindre ersättning från Migrationsverket för ensamkommande flyktingbarn.

En verksamhetsberättelse för Individ- och familjeomsorgsnämnden hanterades och visade varför nämnden backa med 24,7 miljoner kronor. Nyligen hanterades underskottet på sammanträde för nämnden där den dåvarande majoriteten valde att godkänna förvaltningsberättelsen medan Moderaterna inte deltog i beslutet.

MP och S antog berättelsen
Det innebär att Socialdemokraterna och Miljöpartiet var överens. Men någon risk för spricka i kommunledningen är det ändå inte. Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) uppger för märsta.nu att hans parti inte låg bakom den budget som låg till grund 2017. Även Kristdemokraterna valde att inte medverka i beslutet. I den gemensamma protokollsanteckningen skriver man att man ”ser allvarligt på det ekonomiska underskott som uppdagats och att det upptäcktes först i början av 2018 trots att det gjorts en genomlysning av ekonomin under 2017”.

Migrationsverket sänkte ersättning
Underskottet orsakades av ökade kostnader för placering av ensamkommande barn. Det blev färre anvisade barn till kommunen samtidigt som Migrationsverket sänkte sin ersättning, kommunen hade även beredskap för både externa och interna platser som inte nyttjades. Underskottet för ensamkommande flyktingbarn 11,5 miljoner kronor.

Kostsamma placeringar
Den andra posten som backade var individ- och familjeomsorg med 17,4 miljoner. Här fick kommunen även hantera flytten av Våld i nära relationer med 3,6 miljoner, pengar som budgeterats i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden medan posten gick till IFO.

Placeringar av barn och unga blev kostsamma enligt underlaget, det hyrdes också in konsulter för att hantera uppdraget samtidigt som det varit höga kostnader för företagshälsovård och skyddsboende för personal. Under 2017 minskade kostnaderna för dyra boenden. Det kvarstår dock kostsamma placeringar. Under 2018 kommer IFO också att ställa om för att hantera färre ensamkommande flyktingbar.

Fem utanförskapsområden i kommunen

Nyheter SCB och Boverket har i en ny rapport identifierat fem områden i Sigtuna som utanförskapsområden. Syftet med rapporten är att både identifiera och rikta insatser i områdena.

Sigtunaseniorer i gamingprojekt

Bostad Seniorer från BRF Trollberget i Sigtuna deltar i ett pilotprojekt som Riksbyggen och Tele2 lanserat där syftet är att minska det digitala utanförskapet.

Klart med vårdcentral i Humlegården

Nyheter Till våren kommer invånarna i Sigtuna stad få tillgång till utökad vård då Sigtuna Vårdcentral flyttar in i Humlegården på Stora gatan: - Planeringen av det exakta innehållet i den äldre delen pågår just nu, men det vi vet säkert är att den ska byggas om och anpassas till en centralt belägen träffpunkt med ett brett och varierat innehåll för såväl unga som gamla. Hela fastigheten kommer bli ett efterlängtat och bra tillskott i centrala Sigtuna, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening