Kommuninvånarna är bland de bästa på att sortera ut sitt avfall: - Av vårt insamlade matavfall produceras biogas och biojord, gasen driver alla våra sopbilar och biojord går tillbaka till åkermark, berättar Maria Nordmark, avfallsstrateg på Sigtuna Vatten & Återvinning.
I en länsomfattande kampanj hoppas kommunerna i Stockholm att fler ska sortera sitt avfall. Siffrorna bland invånarna i länets kommuner varierar. Bäst på att sortera är Södertälje med drygt 54 procent av avfallet som återvinns, sämst är Norrtälje där sortering inte ha införts än. Sigtuna är fyra på listan med 38 procent. Sigtuna Vatten & Renhållnings avfallsstrateg Maria Nordmark säger till märsta.nu invånarna här haft möjlighet att sortera matavfall sedan 2009 och att anslutningen av abonnemang varit bra. Det som brister är att sortera rent där det kan bli bättre. Av det insamlade matavfallet så produceras biogas och biojord. Gasen driver sopbilarna medan biojorden går tillbaka till åkermarken. Sigtunaborna är klart bättre än Upplands-Väsby där 28 procent av matavfallet återvinns.
Notiser Pendlarparkeringen på Västra Bagngatan upphör den sista juni i år. Kommunen har hyrt platserna av SigtunaHem som nu behöver ytan för parkering åt sina hyresgäster.
Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.
Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.