Havsörn får skjutas vid Arlanda
Naturvårdsverket har beslutat att en havsörn får skjutas på Arlanda: - Flygplatsen arbetar i första hand med att skrämma bort havsörnarna från flygplatsens område och arbetar aktivt med att göra flygplatsen så oattraktiv som möjligt för fågel och vilt, säger Marie Edvall på Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet.
Bakgrunden till skyddsjakten på en havsörn är att det under hösten 2022 börjat uppehålla sig havsörnar inom flygplatsens område. Två incidenter har öven inträffat där havsörnar kolliderat med flygplan men utan att personskador uppstått. Men havsörnar är stora och utgången av incidenterna hade kunnat bli allvarligare enligt Naturvårdsverket. Swedavia som är flygplatsägare arbetar kontinuerligt med att göra flygplatsen oattraktiv för både fågel och vilt. I första hand arbetar man med att skrämma bort havsörnarna, till exempel med knallskott.
Havsörnen som är mellan 4-7 kilo klassificeras som nära hotad, den har under många år varit fridlyst och klassats som akut hotad och sårbar. Skyddsjakten kommer att utföras på uppdrag av Swedavia som är de som fått tillståndet att bedriva skyddsjakt. Skyddsjakten får ske med start 1 augusti till och med 31 januari 2024. Jaktområdet omfattar själva flygplatsområdet men även ett område nordost om samt söder och öster om.
Enligt Världsnaturfonden, WWF, var havsörnen nära kollaps i Sverige för omkring 100 år sedan. 1924 fridlystes den, då fanns det bara omkring 45-50 par i Sverige. Skyddet gav resultat och under 1950 hade antalet par fördubblats. Eftersom havsörnen är beroende av vatten så kom kollapsen när miljögifter hamnade i vattnet och innebar att reproduktionsförmågan minskade drastiskt hos havsörnarna. Med hjälp av både myndigheter och frivilliga personer har havsörnen kunnat öka i antal till cirka 700 par idag. Havsörnen överger sällan sitt revir och de flesta örnar i ost stannar vid sina vattendrag. Havsörnens vingbredd kan uppgå till nästan 2,5 meter och är mäktig att skåda. Hur många havsörnar som finns vid Arlanda är oklart men enligt Swedavias ansökan så rör det sig om skyddsjakt på en örn.