Hasch och alkohol på boende för ensamkommande barn
Ett HVB-boende i Valsta där det för närvarande bor 22 ensamkommande flyktingbarn har problem med att det delas ut hasch och alkohol, rapporterar Expressen.
Boendet i Valsta har för närvarande 22 ungdomar i två våningar. Men allt är inte frid och fröjd där rapporterar Expressen. Polisen gör ständiga utryckningar dit och boende där ska ha larmat personal på Valstaskolan om det kommer tid äldre personer som delar ut hasch och alkohol gratis:
– Först delar de ut droger och alkohol gratis, sedan börjar de kräva pengar, säger en av de boende enligt tidningen.
En annan jämngammal tonåring uppger att barnen är väldigt rädda för dem. Vissa ska vara med i gäng som säljer droger. Det ska även vara ständiga konflikter på hemmet och poliser kommer dit för att urintesta ungdomarna för att undersöka drogbruket:
– Men inget händer. Det finns hur mycket droger och alkohol som helst på boendet, berättar en ungdom.
Hemmet drivs av vårdbolaget Attendo och kollen bland personalen ska vara bristfällig.
– De vet men jag tror inte att de kan göra något. Det finns folk som bor olagligt hos andra ungdomar under flera månader. Ingen märker något. Alla har ett eget rum.
Expressen begärde ut alla händelserapporter mellan januari 2015 och juni 2016 för utryckningar till boendet och konstaterar att den är ett larm dit varannan vecka som rör misshandel, olaga intrång, hot, självmordsförsök och störningar. Valutaskolans rektor Ylva Hederfors säger att man gjort en orosanmälan till sociala myndigheter.
Flera av ungdomarna i Valsta har placerats där via Österåkers kommun. Deras ansvarige kommer att kontakta Attendos ledning:
– Vi har ett ansvar för barnen som är där. Det har inte kommit till vår kännedom att barnen är rädda att bo där. Vi får ta kontakt med barnen och ledningen på Attendo och höra oss för vad som händer och varför vi inte fått information, säger Ann-Sofie Holmertz, enhetschef för flyktingstöd på Österåker kommun.
Attentos biträdande regionchef Martin von Schoultz hävdar enligt Expressen att det är tryggt och säkert på boendet trots de frekventa kontakterna med polis.
– Jag känner mig helt trygg med att alla ungdomar som bor på våra boenden har den vård och den omsorg som lagstiftaren ställer, säger han.
En anledning till att man fått in ungdomarnas berättelser kan vara att de vill bli flyttade tror Attento-Chefen:
– Jag kan berätta på genrell basis. Låt oss säga att du blir placerad av en kommun på ett HVB-hem och din vilja är egentligen att bo i ett familjehem. Jag säger inte att det är vanligt, men det förekommer att en del ungdomar använder systemet för att få sin vilja igenom. Men jag är helt trygg med att de ungdomar som bor på vårt boende i Valsta har en säker och trygg tillvaro. Det finns ingenting som oroar mig i det, absolut ingenting.
Ungdomarna ska känna sig hopplösa, de två unga som Expressen pratat med vill inte leva kvar i miljön. De känner sig övergivna av vuxna nu när polis, sociala myndigheter och personal känner till situationen men inte agerar.
– Sista hoppet var när vi berättade för skolan, men inget har hänt sen vi gjorde det.