Hårdare tag mot krogbranschen
Kommunen tar hårdare ekonomiska tag mot krogbranschen och krogar som inte sköter sig riskerar att bli av med tillståndet: - Det finns en högre risk att bolag som är i en pressad ekonomisk situation bryter mot lagen, säger Anton Larsson Forsberg på tillståndsenheten i ett pressmeddelande
märsta.nu kunde nyligen rapportera om att Våfflan blev av med tillståndet. Nu riskerar fler att gå samma öde till mötes om inte ägare och bolag har klanderfritt bagage. Enligt ett pressmeddelande från Sigtuna kommun finns det en stark koppling mellan brott och alkoholpåverkan både för den som utsätter någon för brott och den som utsätts.
– Det finns en högre risk att bolag som är i en pressad ekonomisk situation bryter mot lagen. De behöver få in pengar och kan därför vara mindre nogräknade när det gäller att servera alkohol till minderåriga eller servera alltför berusade personer. Det är såklart illa på många vis, både ur en folkhälsoaspekt och genom att det kan leda till ökat våld, säger Anton Larsson Forsberg, tillståndshandläggare.
”Oseriösa verksamheter drar till sig kriminalitet”
Kristoffer Benjaminsson, även han tillståndshandläggare, säger att oseriösa verksamheter ofta drar till sig vissa ordningsstörningar och kriminalitet. I värsta fall organiserad brottslighet:
– Det vill vi förhindra. Dessutom vill vi säkerställa att de seriösa företagen kan konkurrera på lika villkor.
Vid misstanke om tvivelaktigheter och felaktighet får näringsidkare ett brev där man har tre veckor på sig att svara på handläggarens frågor. Därefter kan ärendet avskrivas eller stället få en erinran, varning till till och med tillståndet återkallat.
– Vi vill medverka till en sund utveckling krog- och restaurangbranschen här i kommunen, uppger Anton Larsson Forsberg.