Olov Holst (M) presenterade försäljningen av västra RosersbergFoto: Insändarbild
På liknande sätt gjorde Anders Johansson, numera Sandén, när Steningehöjden såldes. Foto: Insändarbild

Kommunens största markaffär genom tiderna

Anders Johanssons försäljning av Steningehöjden uppmärksammades i Uppdrag Granskning, i samband med att mark i västra Rosersberg skulle säljas inspirerades Olov Holst av Johanssons argumentation.

Anders Johansson, numera Sandén, klev upp i talarstolen cirka 15 år sedan och motiverade varför kommunen skulle sälja Steningehöjden. Hans inlägg visades upp i Uppdrag Granskning, ett område Peab fick köpa för 130 miljoner kronor. Argumentet från Johanssons sida var att det bara var en massa terräng och skog.

Kopierade upplägget
När försäljningen av västra Rosersberg hanterades på fullmäktige under måndagen passade Olov Holst (M) på att ta till samma argumentationsteknik. Holst tog fram en tavla och sa att kommunen får 1100 kr/kvadratmeter.
– Jag ville på ett lite roligt sätt knyta an till den näst största markaffären kommunen gjort, Steningehöjden 2015, där dåvarande KSO höll upp en liknande skylt som symbol för affären. Jag citerade faktiskt ordagrant Anders Johansson i de första meningarna, med undantag för partibeteckning och försäljningssumman. Jag kunde helt enkelt inte motstå frestelsen att göra så, berättar Holst.

Sköts upp under krisen
Försäljningen av mark i västra Rosersberg presenterades i vintras men sköts upp på grund av coronakrisen. Kilenkrysset köper 23 hektar för 250 miljoner kronor. Ett område som ska utvecklas som en del av Stockholm Nord arbetsplatsområde. Det är kommunens största markförsäljning någonsin.

Fick mer än värderingen
Olov Holst berättar för märsta.nu att försäljningen av Steningehöjden var den hittills största markförsäljningen i kommunen fram till igår. Kommunen sålde Steningehöjden för 130 miljoner kronor, 285 kr/kvm.
– Marken bjöds öppet ut till ett antal intressenter, till skillnad från Steningehöjden, vad jag vet, som fick lämna anbud. Kilenkrysset inkom med den bästa kombinationen av pris och upplägg för affären. Den andra anbudsgivaren ville t.ex. betala kommunen först när de själva sålt marken vidare till t.ex. logistikföretag vilket skulle betyda att kommuninvånarna skulle stå risken att inte få betalt om företaget inte fick marken såld. Nu får vi pengarna oavsett om Kilenkrysset säljer marken vidare eller inte, säger Holst.

Marken har också värderats av ett oberoende institut och kommunen fick nu fem miljoner mer än vad den värderades till.
– Alltså en bra affär. Jag vet inte hur värderingen gick till vid försäljningen av Steningehöjden. Kanske fanns det en värdering, men den känner jag inte till, fortsätter Holst.

Nio polisaspiranter till lokalpolisområdet

Nyheter Den 20 januari påbörjar 190 polisaspiranter sin sex månader långa praktik hos polisen i Region Stockholm. Av dessa placeras nio aspiranter i Lokalpolisområde Sollentuna, som omfattar kommunerna Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna.

Få strömavbrott i Sigtuna – stora skillnader i landet

Nyheter Strömavbrott är ovanliga i Sverige, men de kan skapa stora problem när de inträffar. Statistik från Energimarknadsinspektionen för 2023 visar att hushållen i Sverige i snitt drabbades av 1,4 strömavbrott under året, med totalt 88 minuter utan ström per hushåll.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening