Foto: Sigtuna kommun/Moderaterna/montage märsta.nu

Hamnen blir ett lyft för hela Sigtuna

Under lång tid har det funnits en allmän uppfattning att hamnplanen i Sigtuna stad bör användas för annat än parkeringsplats för båtar och bilar. För att det attraktiva området ska nyttjas på bästa sätt och invånarnas önskemål mötas, har bland annat en invånardialog genomförts (2019).

Många närboende och andra kommuninvånare inkom med synpunkter och idéer i dialogen och dessa ligger nu som grund för utformningen av nya hamnplanen. Det som påbörjats på området är dock enbart förberedande markarbeten och har inget med den kommande byggnaden att göra.

Än så länge har inte heller några slutgiltiga beslut fattats om utformningen av byggnaden. Det finns ingen tanke på att utnyttja den ursprungliga byggrätten och det förslag till utformning som senast visats ska bearbetas vidare. Vad gäller användningen var det oftast förekommande förslaget i dialogen någon form av restaurangverksamhet. Förslag till utformning och användning kommer att tas fram under hösten varefter sedvanlig bygglovsprövning följer. I samband med detta arbete har kommunen haft kontakt med närboende (bland annat på Varvsgränd) och deras synpunkter tillsammans med det som framkom under dialogen är en viktig del i underlaget för den fortsatta planeringen av området och byggnaden.

Beträffande parkering är planen att det ska finnas minst 31 allmänna parkeringsplatser på Hamnplan och vintertid kan ytterligare 13 platser tillkomma. Parkeringssituationen i Sigtuna stad är ansträngd och möjligheterna att anlägga p-platser i den medeltida stadskärnan är av naturliga skäl mycket begränsad. Det pågår dock ett arbete med att tillskapa ytterligare platser i staden.

Utformningen av hamnplanen är en del i projektet att uppgradera alla områden ända från Borgmästarängen via Strandpromenaden till Hamnplan. Tanken är att alla dessa områden ska hänga ihop och komplettera varandra både funktionellt och arkitektoniskt. Det övergripande syftet är att öka attraktivitet och service till besökare och invånare.

  • Mats Weibull (M), ordförande bygg- och miljönämnden
  • Olov Holst (M), ordförande kommunstyrelsen
  • Gill Brodin (C), gruppledare
  • Pernilla Bergqvist (L), gruppledare
  • Karsten Bjärbo (KD), gruppledare
  • Lars Björling (SfS), gruppledare

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening