Hälsoskyddskontoret stängde pizzeria
En pizzeria i kommunen fick stänga i ett halvt dygn efter att miljöinspektörer i kommunen ansett att bristerna varit så allvarliga: - Pizzerian är öppen nu och de har vidtagit imponerande åtgärder för att komma tillrätta med bristerna, säger Tobias Johansson, Enhetschef på Livsmedelsenheten i Sigtuna kommun.
Det var under måndagen som Miljö-och hälsoskyddskontoret beslutade att stänga den populära pizzerian i kommunen efter att det varit så allvarliga brister i hygienen samt i mathanteringen. Personalen hade bland annat ingen plats att tvätta händerna i och det fanns inga rutiner för nedkylning samt uppvärmning av mat.
Enligt protokollet från Sigtuna kommun så gjordes ett oanmält besök på pizzerian efter ett anonymt klagomål om matförgiftning. Rutinerna för tillagning och varmhållning av kebab från kebabstock saknades. Det saknades också möjlighet att tvätta händer med rinnande varmt och kallt vatten i personaltoalett samt i kök. Vid kontrollen uppmättes temperatur på råa hamburgare till 15 grader och bearnaisesås till 11,3 grader. Den varmhållna kebaben höll en temperatur på 50 grader och vid stocken som stängts av var temperaturen 43 grader. Ismaskinen i pizzerian var smutsig samt att det fanns spår av mögel. Inspektörerna noterade allmänt bristande rengöring av ytor.
När märsta.nu når Tobias Johansson, enhetschef på Miljö- och hälsoskyddskontoret så säger han att stängningen varade i ca ett halvt dygn. Han konstaterar att pizzerian vidtagit ”imponerande åtgärder” för att komma tillrätta med bristerna.
– Det finns idag ingen risk att äta på stället, i så fall hade vi inte gett tillstånd för att öppna igen.