Foto: Jamshid Jamshidi

Hälsoinformatörer ska minska cancerrisk

Sigtuna kommun startar upp ett projekt med inspiration från Bokyrka med hälsoinformatörer som ska informera riskgrupper om cancer.

P4 Stockholm rapporterar att Botkyrka haft ett lyckat projekt med hälsoinformatörer som informerat om cancer i grupper som löper större risk att drabbas. Nu tar Sigtuna kommun modellen:
– Det är ett annat sätt att titta på frågan, att det inte alltid måste vara en myndighet som ska tala om vad du ska göra för att förebygga cancer. Det kan vara en granne eller någon du känner, säger Helen Kavanagh Berglund, tf biträdande kommundirektör i Sigtuna, till P4 Stockholm.

Riskgrupperna anses vara ohälsa bland lågutbildade och utrikesfödda, de har också mindre chans att överleva en cancersjukdom även om canceröverlevnaden ökar i Sverige. Genom att informera om valet av livsstil hoppas man risken att drabbas ska minska. Hälsoinformatörerna i Botkyrka utbildade ett 40-tal botakyrkabor som i sin tur kommunicerade ut budskapet i sina egna nätverk, på sina egna språk.

58 procent av kvinnorna i Sigtuna kommun går regelbundet på cellprovtagning för livmoderhalscancer, det ska vara den lägsta andelen i hela länet. Genom hälsoinformatörerna hoppas man få upp den siffran och att kvinnorna tar chansen att medverka på de undersökningar som erbjuds.
– Vi hoppas att det här ska leda till att våra invånare ska få bra förutsättningar för att leva ett bra liv helt enkelt, fortsätter Helen Kavanagh Berglund.

Fem utanförskapsområden i kommunen

Nyheter SCB och Boverket har i en ny rapport identifierat fem områden i Sigtuna som utanförskapsområden. Syftet med rapporten är att både identifiera och rikta insatser i områdena.

Sigtunaseniorer i gamingprojekt

Bostad Seniorer från BRF Trollberget i Sigtuna deltar i ett pilotprojekt som Riksbyggen och Tele2 lanserat där syftet är att minska det digitala utanförskapet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening