Helen Kavanagh Berglund, biträdande kommundirektörFoto: Sigtuna kommun

Hållbarhet ska få ännu större plats

Hållbarhetsaspekten i Sigtuna kommun ska få ta större plats i alla framtida beslut som fattas.

Ett hållbarhetsperspektiv införs i Sigtuna kommun när samtliga nya beslut fattas. Det kan handla i allt från att minska utanförskap, utveckla återvinningscentraler eller öka trygghet. Sedan tidigare finns ett Barnrättsperspektiv i besluten.
– Nyckeln till vår framgång är att vi arbetar både på bredden och på djupet med hållbarhetsfrågor – till exempel med allt från hållbara måltider i skolan, arbetet mot segregation, barns rättigheter, vattenkvalité, minskning av microplaster och kemikaliesmart förskola, säger Helen Kavanagh Berglund, biträdande kommundirektör.

Sigtuna komun har även en separat hållbarhetsredovisning vid sidan om den vanliga årsredovisningen. Trots 2020 med coronakrisen och pandemin samt dess effekter på kommunen så har hållbarhetsarbetet inte stannat upp:
– Nyckeln till vår framgång är att vi arbetar både på bredden och på djupet med hållbarhetsfrågor – till exempel med allt från hållbara måltider i skolan, arbetet mot segregation, barns rättigheter, vattenkvalité, minskning av microplaster och kemikaliesmart förskola. Jag är otroligt stolt och imponerad över det fantastiska arbete med hållbar utveckling som alla kommunens verksamheter gör, uppger Helen Kavanagh Berglund.

Hållbarhetsarbetet från 2020 inkluderar bland annat minskat matsvinn i skolan med cirka en fjärdedel, ekologiska livsmedel ökade i skolorna samt andelen närproducerat. Fyrfackssystem infördes för hushåll så att de kan sortera och återvinna direkt vid sin fastighet. Brage förskola färdigställdes enligt kraven för en giftfri skola samt att man tagit in synpunkter från kommuninvånare när Sigtuna stad skulle få strandpromenaden omgjord.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening