Vi Lärare anser att barngrupperna är för stora i förskolan i kommunen.
Riktlinjen för barngrupper är tolv, i Sigtuna kommun är 55 procent av barngrupperna över 12 stycken till antalet. Något som Vi Lärare är kritiska till. Trenden är dock sjunkande då det sedan 2021 gått ner från 64 procent. – Det är oerhört allvarligt att vi nu ser ett negativt trendbrott. Utvecklingen går åt helt fel håll. Utan tvingande regleringar och med kommunernas allt mer ansträngda ekonomi är risken stor att barngrupperna kommer att bli större och personalen mindre, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Sveriges Lärare.
Siffrorna från Vi Lärare visar att även 59 procent av barngrupperna inrymmer mer än 15 barn och att andelen i personalen som har förskollärarexamen uppgår till 26 procent. Sigtunas siffror är dock långt ifrån värst. I Salem var 80 procent av barngrupperna för stora. Jämfört med grannkommunerna ligger Väsby på 73 procent, Vallentuna 53 procent och Bro 41 procent. Bro och Danderyd anses bäst i klassen med bara drygt 4 av 10 grupper som är för stora.
Notiser Pendlarparkeringen på Västra Bagngatan upphör den sista juni i år. Kommunen har hyrt platserna av SigtunaHem som nu behöver ytan för parkering åt sina hyresgäster.
Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.
Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.