Gymnasiebehörigheten ökar de senaste åtta åren
Sedan 2014 har behörighet till gymnasiet ökat med 7 procentenheter.
87 procent av alla elever i kommunen är behöriga till yrkesprogram vilket är sju procentenheter högre än 2014 års nivå enligt siffror som Newsworthy sammanställt. För att bli behörig till yrkesprogram krävs att man har godkänt i åtta ämnen och för högskoleförberedande ämnen krävs betyg i tolv ämnen. 78 procent av eleverna nådde målen i alla ämnen, alltså som lägst E. Det är en liten tillbakagång med två procentenheter jämfört 2021.
551 elever gick ut grundskolan 2022 i åtta skolor, fyra av skolorna drivs i kommunal regi och fyra är fristående. Högsta genomsnittliga meritvärdet fanns på SSHL med 262 följt av Bergius med 253, därefter S:t Olof med 247. Lägsta meritvärdet hade Ekillaskolan med 180. På Ekilla är det drygt 6 av 10 elever som blir behöriga till yrkesprogram.
Enligt Skolverkets avdelningschef Tommy Lagergren har elevernas socioekonomiska bakgrund fortsatt stor betydelse för betygen.
– En av de stora utmaningarna för den svenska skolan är att utjämna skillnader och därmed bryta detta mönster och förbättra resultaten för de mindre resursstarka eleverna.
I Danderyd var 98 procent av eleverna behöriga till gymnasiet och den lägsta siffran finns i Väsby på 82 procent tillsammans med Haninge och Södertälje.