Ge rosersbergarna sista ordet om vattenlandets placering
Många rosersbergare uttrycker en stark oro för vad konsekvenserna kan bli om ”Sveriges största vattenland” byggs intill Rosersbergs villasamhälle.
Bland de många synpunkter som lämnats in av privatpersoner finns en befogad oro för miljökonsekvenser som ökade luftföroreningar, fler trafikstockningar, ökad nedskräpning, ökad otrygghet när det blir en stor tillströmning av människor, och inte minst en oro för att Rosersberg ska tappa sin genuinitet som litet samhälle. Men det finns också de som å andra sidan ser en lyx i att få gångavstånd till ett äventyrsbad.
Miljöpartiet har inga invändningar mot att det byggs ett vattenland, men det finns bättre platser i vår kommun för en sådan anläggning än på högproduktiv åkermark i en ekologiskt och kulturellt känslig miljö. Ett vattenland är knappast att betrakta som ”ett väsentligt samhällsintresse”, vilket är ett krav för att bebygga odlingsbar jordbruksmark, enligt Miljöbalken. Att asfaltera åkermark går på tvärs mot det arbete som behöver göras när vi befinner oss i en kris för både klimat, biologisk mångfald och framtida matproduktion.
Vi behöver också kasta ett öga bakåt i tiden.
1992 invigdes köpcentret Eurostop. Drygt 20 år senare stängdes det ner. Om det skulle visa sig att vattenlandet inte bär sig, vad händer då? Ett eventuellt bygge av ”Sveriges största vattenland” kommer att ha stor inverkan på närmiljön för de boende i Rosersbergs villastad. Beslutet måste ha demokratisk förankring och ska därför avgöras av dem som kommer att påverkas mest – de boende i Rosersbergs villastad. Den respekten måste vi visa rosersbergarna.
- Karolina Windefalk, gruppledare Miljöpartiet Sigtuna
- Catarina Kignell-Lallo, styrelseledamot Miljöpartiet Sigtuna
redaktion@marsta.nu