Ge kommunens ungdomar en chans
Vi socialdemokrater vill satsa fyra miljoner kronor mer än kommunledningen för att nästan 300 elever i årskurs 1 och 2 på gymnasiet ska bli garanterade kommunala sommarjobb. Oavsett om elever i gymnasiet har godkänt i matematik eller svenska anser vi att eleverna ska erbjudas sommarjobb och lovskola. Men det ena ska inte villkoras av det andra.
När Moderaterna tog över makten i Sigtuna kommun 2017 tog de bort sommarjobbsgarantin och införde betygskrav. Socialdemokraterna i Sigtuna kommun anser att elever som inte klarar av att få godkänt i kärnämnena bör erbjudas lovskola men detta bör inte vara ett villkor för att de ska kunna få ett sommarjobb. Moderaternas politik riskerar att vi går miste om möjligheten att förse många ungdomar med vad som ofta är deras första jobb, referens och erfarenhet av arbetslivet. Alla ungdomar har inte samma förutsättningar.
Betygskravet spelar in i en redan allmänt känd vetskap om att barn till högutbildade föräldrar presterar bättre i skolan än barn till föräldrar utan eftergymnasial utbildning. Samtidigt är det ingen hemlighet att kommunens skolor måste rustas upp för att fler ungdomar ska nå betyget godkänt. Betygskraven riskerar därför att leda till att ungdomar som redan har det svårt i skolan, får det ännu svårare att sysselsätta sig under sommaren och försämrar även deras möjligheter till att få jobb senare i livet.
Forskaren Majsa Allelin, doktor i socialt arbete på Södertörns högskola, bekräftar misstankarna om betygskraven. I en intervju med Dagens ETC säger hon att snarare än att verka motiverande skulle betygskrav ”…bara leda till en sortering och att de som har goda socioekonomiska förutsättningar fortsätter att ha det bättre, medan de som är i behov av symboliskt erkännande och materiella förutsättningar för att klara sig återigen utesluts.”.
Med andra ord blir Moderaternas politik en dubbelbestraffning mot de ungdomar som redan har det allra svårast.
När vi socialdemokrater styrde Sigtuna kommun kunde vi garantera sommarjobb för alla ungdomar som gick på gymnasiet. I ett nära samarbete med det lokala närings- och föreningslivet i kommunen kunde vi underlätta ungdomars entré på arbetsmarknaden. Den låga ungdomsarbetslösheten som reformen resulterade i bevisade att satsningen på sommarjobbsgarantin var välinvesterade pengar. Nu har vi inom politiken en chans att förhindra att ungdomar hamnar på glid och på så sätt skapa en tryggare kommun för oss alla. På sikt vill vi införa en sommarjobbsgaranti för alla årskurser på gymnasiet.
- Marie Axelsson (S) oppositionsråd i Sigtuna kommun
- Emel Karakaya (S) 2:e vice ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden
redaktion@marsta.nu