Fritidsledaren har genomgått Kriminalvårdens särskilda personutredning där frivården yttrat sig.Foto: Jamshid Jamshidi
Foto: Jamshid Jamshidi

Fritidsledaren berättar: ”Jag behöver hjälp”

Den 33-årige fritidsledaren och ungdomstränaren sitter häktad för flera sexualbrott mot barn. Nu har han genomgått Kriminalvårdens särskilda personutredning. Där berättar han bland annat om hur han vill ha hjälp med sina sexuella problem.

Den 33-årige fritidsledaren och tränaren sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för flera fall av sexuellt övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering, kränkande fotografering och barnpornografibrott. 33-åringen erkänner anklagelserna men förnekar att han på ett fysiskt sätt förgripit sig på barn. Nu har han genomgått Kriminalvårdens särskilda personutredning.

”Aldrig haft intima relationer”
33-åringen berättar i utredningen att han är uppvuxen i sin ursprungliga familj och inte haft några missförhållanden. Han säger också att han aldrig haft en samborelation i sitt vuxna liv. Han har däremot haft ett par flickvänner som han inbegripit sexuella kontakter med, men han har dock aldrig tillåtit sig ingå i mer intima och fasta relationer med någon.

Flera riskfaktorer för återfall
I utlåtandet står det att 33-åringen ”känner igen sig i den sexuella problematiken som har lett honom till brottet”. Han säger att han upplever ett stort bekymmer och vill ha hjälp med problemen – för att inte återfalla i liknande beteenden i framtiden. Han tillägger dessutom att han sedan tidigare funderat på att söka hjälp men aldrig gjort det. Detta anses därför som en riskfaktor för framtida sexualbrott. Kriminalvården bedömer även att det finns ytterligare riskfaktorer då 33-åringen har en ”avsaknad av erfarenhet av normaliserad samlevnad och osäkerhet kring framtida sociala förhållanden”, såsom arbete, bostad, fritid och umgänge.

Vill flytta från kommunen
33-åringen, som är hemmahörande i kommunen, säger att han sagt upp sin hyresbostad och kommer att flytta till en annan ort. Detta efter att grannarna fått reda på vad 33-åringen är misstänkt för. I personutredningen går det också läsa att han engagerat sig som coach och domare i en av kommunens större idrottsföreningar, men inte kommer att fortsätta med jobbet på grund av anklagelserna. Sigtuna kommun, som är hans arbetsgivare, kommer heller inte att låta honom att jobba kvar som fritidsledare.

Motiverad till behandling
Då man av utredningen anser att 33-åringen kan återfalla i sexualbrott har frivården bedömt att  ett övervakningsbehov, vid en påföljd, finns. Frivården föreslår därför att 33-åringen ska genomgå Kriminalvårdens Relation- och samlevnadsprogram (Ros), som är ett behandlingsprogram för sexualbrottsdömda män. Man skriver i yttrandet att det är en riskreducerad insats för 33-åringen och att han är tillräckligt motiverad för att delta. Det påföljdsförslaget omfattar också skyddstillsyn och frivården rekommenderar att 33-åringen övervakas i 18 månader. Vid en fällande dom uppfyller han dessutom kriterierna för att utföra samhällstjänst. 33-åringens inställning till frivårdens påföljdsförslag är positivt.

Fotnot: märsta.nu har utan resultat sökt 33-åringens advokat för en kommentar.

Fem utanförskapsområden i kommunen

Nyheter SCB och Boverket har i en ny rapport identifierat fem områden i Sigtuna som utanförskapsområden. Syftet med rapporten är att både identifiera och rikta insatser i områdena.

Sigtunaseniorer i gamingprojekt

Bostad Seniorer från BRF Trollberget i Sigtuna deltar i ett pilotprojekt som Riksbyggen och Tele2 lanserat där syftet är att minska det digitala utanförskapet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening