Foto: Arkivbild/Daniel Iskander

Fristen: Fyra månader att ordna bostad åt nyanlända

Regeringen höll på onsdagen en presskonferens med anledning av kommunernas mottagande av nyanlända. Nu får kommunerna fyra månader på sig att ordna bostad åt nyanlända som anvisats.

märsta.nu har under några veckor rapporterat om de nyanlända som kommunen anvisats. En del kommuner har öppet deklarerat att de inte kan ordna bostäder åt sin kvot. Sigtuna kommun har sagt att man ska ta sin del. Med anledning av kritiken som regeringen har fått kring bosättningslagen höll Ylva Johansson (S), arbetsmarknads- och etableringsminister, en presskonferens. Budskapet från henne var att bosättningslagen gäller, men kommunerna får fyra månader på sig istället för två att ordna bostad åt de anvisade nyanlända.
– Det är oacceptabelt om några kommuner väljer att överlåta sin del av ansvaret på andra kommuner, sa Johansson.

Ylva Johansson poängterade att lagen ska tillämpas på alla kommuner utan undantag.
– Regeringen är beredd att vidta de åtgärder som krävs för att lagen ska följas, till exempel sanktioner. Regeringen kommer ha en fortsatt nära dialog med kommunsektorn för att underlätta bostadsförsörjningen, fortsätter Johansson.

Dock kommer prognosen för 2017 att sänkas och det pågår en omräkning av talen för mottagningsbehovet 2017. Samtidigt ska Migrationsverket avveckla en del asylboenden. Kommuner som fått nyanlända som bosatt sig på egen hand i kommunen ska avlastas.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening