Foto: Polisen

Friande dom överklagas till HD

Riksåklagaren har beslutat att överklaga den friande domen för mordet vid busshållplatsen i Märsta till Högsta domstolen.

Attunda tingsrätt dömde en 23-årig man för mord vid busshållplatsen i Steninge, domen överklagades till Svea hovrätt som ansåg att det inte är uteslutet med en alternativ gärningsperson och valde att fria. Nu har Riksåklagaren överklagat till Högsta domstolen, ett relativt ovanligt beslut i mordfall.

Anledningen till överklaganden är enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten att det är ett unikt fall eftersom ingen vittnat utan det enbart finns teknisk bevisning. Det rör sig om en skjutning i kriminell miljö där inget vittne kunnat peka ut gärningspersonen. HD behöver uttala sig om kraven på vilken bevisning som är tillräcklig för en fällande dom.
– Sådana här brott utförs ofta hastigt och av maskerade gärningsmän. Det innebär att vittnen och målsäganden sällan har möjlighet att lämna detaljerade berättelser som kan leda till att gärningspersonen identifieras. Det har vi sett exempel på i flera fall under senare år. Och även om det finns vittnesiakttagelser är det vanligt att personerna inte vill medverka i utredningarna. Av det skälet är det särskilt viktigt att domstolarna får vägledning kring hur bevisning ska värderas. Min uppfattning är varje bevis först ska värderas för sig och att man därefter ska göra en sammanvägd bedömning av all bevisning. Så verkar inte hovrätten ha gjort i det här fallet, säger riksåklagare Petra Lundh.

 

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening