Foto: Daniel Iskander
Anna-Karin WetzigFoto: Insändarbild
Niklas AnderssonFoto: Pressbild/Erik Nordblad
Lars BjörlingFoto: Sigtuna kommun

Förlorat landmärke

Märstas fria graffitivägg ska bort, en fri konstnärlig plattform försvinner.

Ända sedan graffitiväggen uppfördes 2008 vid Forum i Märsta, har detta varit ämne för diskussion och åsikter, och framförallt förutfattade meningar. Nu bakar den moderatledda majoriteten in avvecklandet av denna kontroversiella fråga i ett projekt man kallar -Plan för utvecklingen av street art verksamheten.

Det första klargörandet är att man ska skilja på graffiti och klotter. Man ska ha noll tolerans för olagligt klotter i kommunen, men faktum är att Sigtuna kommun har en låg nivå gällande klotter enligt polisens statistik. Emma Simu som är kommunens väl erkända graffiti-målare och konstnär, tillika fritidsledare, har med stort engagemang skapat en respekt hos målare från när och fjärran.

Hon har sett till att området kring väggen varit ren och snygg, som sakkunnig har Emma blivit kontaktad av andra kommuner som vill ta del av hennes expertis. Villkor som att inte måla på andra ytor än den bestämda väggen har respekterats av de besökare som varit på platsen för att just måla. Platsen har en stor betydelse, att väggen finns i centrala Märsta ökar tillgängligheten, framförallt för långväga målare. Friheten att mötas, måla och skapa nya kreativa relationer när man vill är själva essensen i utövandet. Vi kommer förlora ett landmärke.

Citerar en text av Jacob Kimvall, konstvetare och skribent, verksam som lektor i konstvetenskap på Södertörns högskola och universitetslärare vid Stockholms universitet, och som har en bakgrund som graffiti-målare. ”Graffiti är ett samhällsfenomen och bildspråk som utvecklades under 1970-talet i USA. Till Sverige kom den under tidigt 1980-tal som en del av hiphopkulturen. Trots att uttrycket nu har över trettio år på nacken är det fortfarande kontroversiellt, samtidigt som få förnekar dess inflytande på den samtida visuella kulturen.

Många idag verksamma kreatörer började sin bana som graffitimålare och fick genom detta färdigheter och självförtroende att skapa sig en yrkeskarriär” Man säger sig nu vilja renodla och skapa bättre förutsättningar genom att hänvisa målare till den mobila vägg man huserar vid Valsta simhall, vilken man låser in vid stängning. Är det vad man menar med kontrollerade former, som man beskriver i sin plan? Verksamheten i Valsta är bra, men vi menar att det ena inte ska utesluta det andra.

Med denna plan avslöjar det moderatledda styret en konservativ och förlegad syn på konst och kultur och visar på ovilja att förstå värdet av denna kulturyttring. Vi menar att det starka samhället har många mötesplatser för alla, att konst och kultur är verktyg för människors personliga frihet och att så många som möjligt ur alla samhällsklasser ska ha tillgång till dessa verktyg. Graffitiväggen är ett bra exempel på detta verktyg som nu majoriteten vill ta bort.

  • Anna-Karin Wetzig (S) ersättare i Kultur- och fritidsnämnden ledamot i Sigtuna kommuns konstråd och konstnär
  • Niklas Andersson (V) Gruppledare Kommunfullmäktige Ledamot Kultur-

Svar från Lasse Björling (SfS)
Med orden ”utveckla, inte avveckla” inledde jag när ärendet var uppe för beslut i Kultur- och fritidsnämnden. När man läser ärendebeskrivningen till förslaget att utveckla verksamheten hamnar man väldigt långt från den dystopiska ton som insändaren förmedlar.

Ända sedan graffitiväggen kom till för tolv år sedan har kritiska synpunkter framförts från allmänhet och närboende, synpunkter från grannkommuner och närpolis att väggen skapar problem med ordningen. Det handlar alltså inte om att ”Sigtuna kommun har en låg nivå gällande klotter” – det handlar om att ta hand om det offentliga rummet så att alla ska kunna trivas, inte bara graffitimålarna.

Jag delar inte påståendet att området runt väggen är välskött. Det målas på träd, på utemöbler, på väggfasaden runt hörnet, det ligger ofta sprayburkar och annat skräp på marken. Dessutom letar sig lösningsmedel från sprayburkarna in i ventilationssystemet och sprids i hela Forum.

Besökare till Biokällan har berättat om den känsla av obehag man fått vid besöket och att man nästa gång väljer en annan biograf eller avstår biobesök. Jag får höra samma sak av de som hyr lokaler i Forum.

En undersökning visar också att väggen till stor del används av besökare från andra kommuner, besökare som är äldre än den målgrupp som Ung i Sigtuna utgör. Är det för den gruppen som väggen ska finnas eller för ungdomar som bor i kommunen och besöker fritidsgården?

Verksamheten som bedrivs av &Art i Valsta f.d. simhall har utvecklats på ett fantastiskt sätt och antal besökare och aktiviteter har ökat över förväntan. Graffitiväggen har funnits på samma plats i tolv år, men verksamhet och förutsättningar förändras över tid. Det vi i nämnden nu vill göra, riktar sig till kommunens ungdomar och erbjuder bättre resurser med expertis, lärande, inbjudna konstnärer, möjlighet att koppla graffiti till andra konstformer på en plats som kommer att utvecklas framöver på ett sätt som inte är möjligt vid Forum.

Skribenterna raljerar att kommunledningen har en konservativ och förlegad syn på kultur. Jag vill vända perspektivet genom att hävda att det är vi i majoriteten som vågar stå för förändring och utveckling. Det skribenterna skriver i sin insändare visar att man krampaktigt vill hålla fast vid det nuvarande och inte ändra på något. Det kallar jag trångsynthet och ovilja att förnya

Jag ser nya möjligheter att utveckla verksamheten och skapa nya landmärken.

  • Lasse Björling (SfS), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening