Foto: Daniel Iskander
Anna-Karin WetzigFoto: Insändarbild
Niklas AnderssonFoto: Pressbild/Erik Nordblad
Lars BjörlingFoto: Sigtuna kommun

Förlorat landmärke

Märstas fria graffitivägg ska bort, en fri konstnärlig plattform försvinner.

Ända sedan graffitiväggen uppfördes 2008 vid Forum i Märsta, har detta varit ämne för diskussion och åsikter, och framförallt förutfattade meningar. Nu bakar den moderatledda majoriteten in avvecklandet av denna kontroversiella fråga i ett projekt man kallar -Plan för utvecklingen av street art verksamheten.

Det första klargörandet är att man ska skilja på graffiti och klotter. Man ska ha noll tolerans för olagligt klotter i kommunen, men faktum är att Sigtuna kommun har en låg nivå gällande klotter enligt polisens statistik. Emma Simu som är kommunens väl erkända graffiti-målare och konstnär, tillika fritidsledare, har med stort engagemang skapat en respekt hos målare från när och fjärran.

Hon har sett till att området kring väggen varit ren och snygg, som sakkunnig har Emma blivit kontaktad av andra kommuner som vill ta del av hennes expertis. Villkor som att inte måla på andra ytor än den bestämda väggen har respekterats av de besökare som varit på platsen för att just måla. Platsen har en stor betydelse, att väggen finns i centrala Märsta ökar tillgängligheten, framförallt för långväga målare. Friheten att mötas, måla och skapa nya kreativa relationer när man vill är själva essensen i utövandet. Vi kommer förlora ett landmärke.

Citerar en text av Jacob Kimvall, konstvetare och skribent, verksam som lektor i konstvetenskap på Södertörns högskola och universitetslärare vid Stockholms universitet, och som har en bakgrund som graffiti-målare. ”Graffiti är ett samhällsfenomen och bildspråk som utvecklades under 1970-talet i USA. Till Sverige kom den under tidigt 1980-tal som en del av hiphopkulturen. Trots att uttrycket nu har över trettio år på nacken är det fortfarande kontroversiellt, samtidigt som få förnekar dess inflytande på den samtida visuella kulturen.

Många idag verksamma kreatörer började sin bana som graffitimålare och fick genom detta färdigheter och självförtroende att skapa sig en yrkeskarriär” Man säger sig nu vilja renodla och skapa bättre förutsättningar genom att hänvisa målare till den mobila vägg man huserar vid Valsta simhall, vilken man låser in vid stängning. Är det vad man menar med kontrollerade former, som man beskriver i sin plan? Verksamheten i Valsta är bra, men vi menar att det ena inte ska utesluta det andra.

Med denna plan avslöjar det moderatledda styret en konservativ och förlegad syn på konst och kultur och visar på ovilja att förstå värdet av denna kulturyttring. Vi menar att det starka samhället har många mötesplatser för alla, att konst och kultur är verktyg för människors personliga frihet och att så många som möjligt ur alla samhällsklasser ska ha tillgång till dessa verktyg. Graffitiväggen är ett bra exempel på detta verktyg som nu majoriteten vill ta bort.

  • Anna-Karin Wetzig (S) ersättare i Kultur- och fritidsnämnden ledamot i Sigtuna kommuns konstråd och konstnär
  • Niklas Andersson (V) Gruppledare Kommunfullmäktige Ledamot Kultur-

Svar från Lasse Björling (SfS)
Med orden ”utveckla, inte avveckla” inledde jag när ärendet var uppe för beslut i Kultur- och fritidsnämnden. När man läser ärendebeskrivningen till förslaget att utveckla verksamheten hamnar man väldigt långt från den dystopiska ton som insändaren förmedlar.

Ända sedan graffitiväggen kom till för tolv år sedan har kritiska synpunkter framförts från allmänhet och närboende, synpunkter från grannkommuner och närpolis att väggen skapar problem med ordningen. Det handlar alltså inte om att ”Sigtuna kommun har en låg nivå gällande klotter” – det handlar om att ta hand om det offentliga rummet så att alla ska kunna trivas, inte bara graffitimålarna.

Jag delar inte påståendet att området runt väggen är välskött. Det målas på träd, på utemöbler, på väggfasaden runt hörnet, det ligger ofta sprayburkar och annat skräp på marken. Dessutom letar sig lösningsmedel från sprayburkarna in i ventilationssystemet och sprids i hela Forum.

Besökare till Biokällan har berättat om den känsla av obehag man fått vid besöket och att man nästa gång väljer en annan biograf eller avstår biobesök. Jag får höra samma sak av de som hyr lokaler i Forum.

En undersökning visar också att väggen till stor del används av besökare från andra kommuner, besökare som är äldre än den målgrupp som Ung i Sigtuna utgör. Är det för den gruppen som väggen ska finnas eller för ungdomar som bor i kommunen och besöker fritidsgården?

Verksamheten som bedrivs av &Art i Valsta f.d. simhall har utvecklats på ett fantastiskt sätt och antal besökare och aktiviteter har ökat över förväntan. Graffitiväggen har funnits på samma plats i tolv år, men verksamhet och förutsättningar förändras över tid. Det vi i nämnden nu vill göra, riktar sig till kommunens ungdomar och erbjuder bättre resurser med expertis, lärande, inbjudna konstnärer, möjlighet att koppla graffiti till andra konstformer på en plats som kommer att utvecklas framöver på ett sätt som inte är möjligt vid Forum.

Skribenterna raljerar att kommunledningen har en konservativ och förlegad syn på kultur. Jag vill vända perspektivet genom att hävda att det är vi i majoriteten som vågar stå för förändring och utveckling. Det skribenterna skriver i sin insändare visar att man krampaktigt vill hålla fast vid det nuvarande och inte ändra på något. Det kallar jag trångsynthet och ovilja att förnya

Jag ser nya möjligheter att utveckla verksamheten och skapa nya landmärken.

  • Lasse Björling (SfS), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Insändare Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

Ansvarslöst av M-SD-KD-SfS-styret

Insändare Ett av kommunens absolut viktigaste ansvarsområden är att utveckla Sigtuna kommun på ett hållbart sätt som värnar både nuvarande och framtida invånare. Men i en tid när de flesta kommuner höjer ambitionerna väljer M, SD, KD och SfS att avveckla Sigtuna kommuns arbete med miljömässig och social hållbarhet. Efter att ha avvecklat såväl Agenda 2030-utskottet som hållbarhetsenheten och dess budget fortsätter styret nedmonteringen.

Slutreplik: Efterkonstruktioner från (S)

Insändare När ärendet behandlades i kommunstyrelsen var Socialdemokraternas talesperson väldigt tydlig – detta handlade bara om att det var en så kallad privat aktör som skulle få bedriva sin verksamhet i Humlegården. Nu försöker man blanda bort korten för dig som läsare genom att komma med andra, helt nya, argument. Man kan undra vilka det är som borde hålla sig till sanningen.

(S), (V) och (MP) vill stoppa utvecklingen av Sigtuna vårdcentral!

Insändare Kommunstyrelsen fattade den 10 juni 2024 beslut om att teckna hyresavtal med Sigtuna vårdcentral för etablering av en kraftigt utökad vårdverksamhet i Humlegården på Stora gatan i Sigtuna stad. Vänsterpartierna (S, V och MP) vill stoppa etableringen med motiveringen att Sigtuna vårdcentral är en ”privat aktör”.

repliken: Vilken kommunal välfärd ska vi ha?

Insändare Då kom då beskedet att högerstyret i Sigtuna kommun avser att sänka skatten. Det tog lite längre tid än vad jag trodde, vilket man kan ge styret lite beröm för. Skatten ska naturligtvis inte vara högre än vad den behöver. Men är det verkligen läge att sänka skatten?

eu-valet

Det är allvar nu – rösta för demokratin!

Insändare Det blåser kalla vindar i Europa. Krafter som liknar de som söndrade Europa och dödade miljontals människor har fått ny luft under vingarna och växer sig starkare i flera EU-länder. Sverige är inget undantag och tyvärr inte heller det enda landet där frihetsfientliga och antidemokratiska partier fått inflytande och makt.

Vi håller vad vi lovar – nu sänker vi skatten!

Insändare Steg för steg har kommunledningen i Sigtuna, trots tuffa yttre omständigheter som krig i Europa, pandemi och inflation, lyckats stärka kommunens ekonomi. Kommunledningen har sedan maktskiftet 2017 förvaltat dina skattepengar på ett ansvarsfullt sätt och kan nu planera för att sänka din skatt.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening