Foto: Liberalerna

Förhindra stölder av sprängmedel från byggarbetsplatser i Sigtuna kommun

Sverige befinner sig i en ny våldsvåg där sprängdåd och skjutningar har blivit en del av vardagen och sker i princip dagligen. Det är oacceptabelt. Regeringen sitter dock inte med armarna i kors.

Det sker väldigt många insatser för att motverka kriminalitet och öka tryggheten. Häromdagen fick vi information att införandet av lagen om hemliga tvångsmedel för barn under 15 år tidigareläggs till hösten 2025, istället för sommaren 2026. Syftet är att bättre kunna stoppa gängkriminellas rekrytering av unga för att utföra våldsdåd. För att hantera situationen förstärker Polismyndigheten även sin närvaro i Stockholm med ytterligare 100 poliser. Här i Sigtuna kommun har tryggheten sedan en lång tid varit prioriterad med de största satsningarna någonsin i kommunens historia. Men vi måste göra mer. Det krävs ännu fler insatser lokalt.

Natten mot den 15 januari drabbades Märsta av en explosion vid ett radhus i Östra Steninge. Enligt polisen tros en kraftigare fyrverkeripjäs ha orsakat skadorna. Lyckligtvis skadades ingen, men händelsen skapade stor oro bland kommunens invånare.

Vi måste göra allt i vår makt för att förhindra och försvåra för gängen att komma över sprängmedel. Det handlar inte bara om insmugglade handgranater och sprängämnen – en stor andel av de sprängmedel som används i dessa dåd är faktiskt stulna från svenska byggarbetsplatser.

Förvaring av sprängmedel måste ske under strikta säkerhetsregler, och transporter måste hanteras så att risken för stöld minimeras. Regelbundna kontroller och tydlig dokumentation är en självklarhet. Ett stort ansvar ligger på räddningstjänst och polis, men även kommuner måste agera genom att skärpa kraven på de byggbolag som hanterar explosiva varor.

Vi menar att Sigtuna kommun måste se över möjligheterna att ställa högre krav på säkerhet i byggprojekt. Det är oacceptabelt att sprängmedel kan hamna i kriminellas händer. Liberalerna vill därför att kommunen inför externa granskare som kan genomföra oberoende tillsyn av större byggprojekt och säkerställa att sprängmedel hanteras korrekt. Med en oberoende granskning blir det lättare att upptäcka brister och åtgärda dem innan de leder till allvarliga konsekvenser.

Målet ska vara glasklart: att helt förhindra stölder av sprängmedel från byggarbetsplatser i vår kommun. Genom ökad kontroll, förstärkt tillsyn och extern granskning kan vi göra det svårare för kriminella att få tag på sprängmedel. Fler åtgärder och insatser på både lokal, regional och nationell kommer att behövas för att motverka våld och kriminalitet i samhället. Det viktiga är att vi aldrig ger upp. Trygghet är en grundförutsättning för människors frihet. Därför måste vi försvara friheten i vår kommun genom fler och kraftfullare trygghetsinsatser.

  • Pernilla Bergqvist (L), Gruppledare, Liberalerna i Sigtuna kommun
  • Lars Naur (L), Ersättare, Bygg- och miljönämnden i Sigtuna kommun

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening