KommunledningenFoto: Pressbild

För tusende gången – hållbarhet är inte enbart klimat- och plakatpolitik

Vi vet inte vad som är mest beklagligt, att småpartierna i oppositionen i Sigtuna inte förstår innebörden av ordet hållbarhet och envisas med att tro att det endast handlar om klimat-, miljö- och plakatpolitik. Eller att de försöker få dig som läsare att tro något som inte alls stämmer.

För att försöka reda ut några av de frågetecken som finns hos oppositionens småpartier börjar vi som följer. I mål och budget för 2024 beslutades att hållbarhetsmålet skulle integreras i samtliga övergripande mål eftersom hållbarhetsarbetet ska genomsyra alla verksamheter och integreras i servicen till kommuninvånarna och andra samhällsaktörer aktiva i kommunen.

Sigtunas tre övergripande mål är en stabil och hållbar kommunal ekonomi, tjänster av hög kvalitet och en hållbar samhällsutveckling samt en attraktiv och hållbar arbetsgivare. Därmed ska hänsyn tas till såväl ekonomisk, social som miljömässig hållbarhet i allt kommunen gör. På så sätt kan Sigtuna ge förutsättningar för att stärka kopplingen mellan kommunfullmäktiges mål och de globala målen i Agenda 2030.

Att oppositionens småpartier påstår att vi skulle ha avvecklat arbetet med social hållbarhet är en direkt lögn eller kanske ett bevis på deras okunskap eller ovilja att förstå. Liberalerna (L) och Centerpartiet (C) verkar ha glömt att de till och med har varit med i framtagandet av den största satsningen på social hållbarhet i kommunens historia, Samhällsbyggnadslyftet. Ett högt prioriterat arbete som pågår med oförändrad fart och precis tagit ett stort kliv framåt med godkännandet av detaljplanen för Kultur- och aktivitetscentret i Valsta.

Att styra en kommun är en komplicerad och omfattande uppgift. Kommunpolitiker ska inte styra på detaljnivå, utan de ska förmedla sina visioner och mål genom att ge uppdrag i styrdokument och budgetförutsättningar. Regelbundna uppföljningar och utvärderingar ska göras och om något inte fungerar som förväntat måste förändringar ske.

Kommunledningen har varit väldigt tydlig med prioriteringen av alla tre målen i uppbyggnaden av målstyrningssystemet. Inte minst genom att tydligt koppla det till Agenda 2030-målen, men hur detta sedan organisatoriskt och rent praktiskt kopplas till det dagliga arbetet är kommundirektörens och förvaltningschefernas jobb att avgöra.

När L och C ingick i kommunledningen och Sigtuna hade ett Agenda 2030-utskott var hållbarhetsarbetet delegerat till en politiker som trots regelbundna påstötningar om att rapportera läget inom sitt ansvarsområde i princip aldrig hade något att rapportera. Kommunstyrelsens ordförande och övriga kommunledningen invaggades i en tro att allt var under kontroll, men det visade sig inte vara fallet och det finns tjänstemän som vittnade om att det saknades politisk styrning. För den här kommunledningen är hållbarhet, all hållbarhet, viktig och en prioriterad del i utvecklingen av kommunen och arbetet får inte slarvas bort. Det är just därför har vi valt att inkludera hållbarhetsmålet i samtliga verksamheter. Arbetet behövde helt enkelt bli mer proaktivt och effektivt.

  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande
  • Mattias Askerson (M), gruppledare
  • Rune Öhlund (SD), gruppledare
  • Bengt Hellström (KD), gruppledare
  • Lars Björling (SfS), gruppledare

Läs mer: Ansvarslöst av M-SD-KD-SfS-styret

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening