Det spolas ner för mycket skräp i avloppetFoto: Käppalaförbundet

För mycket skräp till reningsverket

Reningsverket Käppala får in 900 000 kilo skräp i sitt filter varje år från bland annat boende i Sigtuna kommun: - Vi uppmanar alla att bara spola ner kiss, bajs och toalettpapper i toaletten, säger Susanne Carlberg, kommunikationschef på Käppalaförbundet.

Käppalaverket renar vatten åt bland annat boende i Sigtuna kommun. Det består av totalt elva medlemskommuner. Varje år fastnar dock 900 000 kilo skräp i rensfiltret hos verket, skräp som orsakar onödiga problem både lokalt och i kommunernas avloppsledningsnät. Skräpet täpper till avloppsledningar, fastnar i pumpar och annan mekaniskt utrustning vilket leder till onödiga ekonomiska kostnader som i slutändan medlemskommunerna får hantera.

Bara kiss, bajs och toapapper
Det som spolas ned felaktigt är bland annat bommulstussar, tamponger, våtservetter, snus och cigaretter samt tops och bomullspinnar. För att minska skräpet i reningsverket startar Käppalaförbundet en informationskampanj om att inte skräpa ner i toaletten. Kampanjen riktar sig till invånarna i de elva kommunerna. – Vi uppmanar alla att bara spola ner kiss, bajs och toalettpapper i toaletten. Och att skaffa en papperskorg till badrummet och alltid slänga skräp i den i stället för i toaletten. Då kan skräpet brännas och bli till fjärrvärme i stället för att orsaka problem och onödiga kostnader, säger Susanne Carlberg, kommunikationschef på Käppalaförbundet.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening