Foto: Jamshid Jamshidi/Genrebild

För få platser upphandlas för Särskilt boende

Kommunen anser att 10 nya platser i särskilt boende för äldre på Stadsängarna är tillräckligt för i år, men säger samtidigt att det behövs 5-10 platser redan nästa år.

Det är ett häpnadsväckande uttalande när det idag finns ett trettiotal färdigutredda personer som har rätt till en plats i särskilt boende. Det är klart att det är rimligt att nu försöka upphandla 30 platser, så att man åtminstone klarar det behov som idag finns

Med 30 platser skulle de som bor på särskilt boende i andra kommuner kunna tas hem till Sigtuna. Och än viktigare skulle de färdigutredda som idag bor på korttidsplatser i kommunen kunna lämna dessa. Korttidsplatserna skulle då kunna användas för de uppgifter de är avsedda för.

Eftersom det i Sigtuna kommun inte finns någon projektering för att bygga nytt särskilt boende för äldre efter Stadsängarna finns det anledning att skaffa sig en liten buffert för de närmaste åren. Att ha en buffert kostar lite men inte så mycket som det kostar att köpa platser i andra kommuner. Har man platser över kan man hyra ut dem till andra kommuner.

Enligt socialstyrelsens öppna jämförelser från 2018 är väntetiden i Sigtuna 79 dagar för en plats i särskilt boende. Det är ett högt tal med tanke på man bör ligga under 90.

  • Sverker Jonsson, SPF Seniorerna

Svar från Karsten Bjärbo (KD), ordförande i Äldre- och omsorgsnämnden
Sverker har uppfattat att vi i Kommunen avser att köpa 10 – 20 platser på det nya särskilda boende som etableras av företaget Vardaga vid Sigtuna Stadsängar. Detta anser han inte räcker. Det inser vi i Äldre & omsorgsnämnden också men vi har sedan tidigare via ramavtalsupphandlingar, försäkrat oss om platser på andra externa boenden till den grad kommunen utifrån prognoser anser sig behöva. Att byta ut dessa platser mot att flytta hem alla brukare till just boendet i Sigtuna Stadsängar är ett helt otänkbart och oekonomiskt alternativ då vi via avtalen måste betala för de platser vi just nu utnyttjar och har avtal på. Kommunen skulle säkert i de flesta fall få fortsätta betala för platserna avtalstidens längd ut, oavsett om de nyttjas eller inte.

Nu är det ju dessutom så att en del av de externa placeringarna skett för att brukaren vill bo på annan plats samt att vissa externa platser är valda ur ett bedömt särskilt vårdbehov som endast kan uppnås vid den placeringen osv. Och, kommunen kommer att ha en levande dialog med förtaget Vardaga om att ev placera fler än de initialt tänkta brukarna i Sigtuna i enlighet med upphandlat ramavtal, om det behovet skulle uppstå.

Vad det gäller framtida utbyggnad av boende inom kommunen så har kommunledningen helt klart detta i sin strategiska planering (Plan för Bostadsbyggande – PBB) som Kommunfullmäktige beslutar om varje budgetår. I enlighet med denna plan, så finns det intressenter för etableringar i kommunen, som svarar mot de prognostiserade behoven, även om det inte är kommunen själv som bygger och investerar i dessa utbyggnader.

Avslutningsvis så följer kommunen hela tiden upp kösituationen så att vi håller oss inom de lagstadgade tre månadernas placeringskrav för beslutade boendeplaceringar. Som Sverker själv skriver, så ligger kommunens ledtider för detta på i genomsnitt 79 dagar vilket är helt legalt men självklart vill och ska kommunen sträva efter kortare verkställighet så långt det går att balansera med en optimal kostnad för ändamålet.

  • Karsten Bjärbo (KD)

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening