Redan till 2023 väntas flyget ha återhämtat sig till 80 procent och 2027 nästan helt som innan pandemin. - Det bästa vore naturligtvis att fokusera på att tillgodose en hög tillgänglighet, inom landet och internationellt, samtidigt som man söker sätt att bejaka teknikutvecklingen och förbättra förutsättningarna till utsläppsminskningar. Då bör man satsa på att rusta och bygga ut Arlanda för framtidens flyg, säger Carl Bergkvist, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.
Till 2023 ska flyget vara återhämtat till 80 procent i Sverige. 2027 är flygandet till 97 procent av 2019 års nivå. – Prognosen är mycket positivare än de uppskattningar vi sett tidigare då återhämtningen gått snabbare än vad bedömarna räknat med. Det visar att läget är snabbt föränderligt och utifrån detta är det mycket olägligt att ta långtgående beslut om nedläggning av flygplatsinfrastruktur, säger Carl Bergkvist på Stockholms handelskammare.
Även flygets klimatpåverkan beräknas vara mindre till 2027, till hela 53 procent jämfört med 2019 gällande inrikestrafiken. Utrikesflygets klimatpåverkan väntas minska med 32 procent. – Det är naturligtvis positivt, men vi tror att det går att höja ambitionsnivån ytterligare. Det bör göras genom att satsa på att bygga ut Arlanda så att förutsättningarna för ett elektrifierat inrikesflyg, vilket ger fysiskt mindre flygplan och kräver fler starter och landningar, kommer på plats i tid, säger Carl Bergkvist.
Näringsliv Arlanda får ytterligare ett hotell i terminalnäraläge när Strawberry avser utveckla ett hotell med 656 rum: - Behovet och efterfrågan på flygplatsboende på Arlanda är stort. Det känns fantastiskt att kunna erbjuda ett fullservice-hotell av den här storleken som en del i Arlandas utveckling för våra resenärer. Vi är mycket glada över att det nya hotellet kommer att drivas i Strawberrys regi. Hotellet blir ett starkt komplement till det befintliga hotellutbudet på flygplatsen och en viktig arena för att mötas på Sveriges största flygplats, säger Jesper Sandahl, VD på Swedavia Real Estate.
Näringsliv Regeringens samordnare för Arlanda, Peter Norman, presenterade under torsdagen förslag för att förbättra tillgängligheten till flygplatsen genom kollektivtrafik.
Näringsliv Flygbolaget Norwegian planerar att återöppna en pilotbas på Stockholm Arlanda våren 2025, en bas som stängdes under pandemin när flygindustrin drabbades hårt. Sedan dess har de svenska piloterna varit stationerade på andra baser, främst i Oslo.
Näringsliv Sigtuna har klättrat i Småföretagarnas Riksförbunds senaste Småföretagarindex och placerar sig nu på plats 152 av 290 kommuner i landet – en förbättring med 61 placeringar från föregående år.
Näringsliv Nu när när detaljplanen i Rosersberg är klar kommer Vi Invest att starta arbetet med bygglovshandlingar och noggrann projektering för det nya vattenlandet, en process som beräknas ta omkring ett till två år.
Näringsliv Prologis, ledande inom logistikfastigheter globalt, har tecknat ett nytt hyresavtal med Ultimate Football AB, ett företag grundat av entreprenörerna Jonas Eriksson, Shervin Razani och Jacob de Geer, för att etablera Stockholms största inomhusfotbollscenter.
Näringsliv Avincis Aviation Sweden, en ledande aktör inom ambulansflyg, har valt Arlandastad som plats för sitt nya huvudkontor och flyttar från tidigare lokaler på Arlanda.
Näringsliv Skyddsvakten på Arlanda, Jean-Pierre Khachaji, har utsetss till Årets säkerhetsperspnal för hans förmåga att hantera utmanande situationer och skapa trygghet.
Näringsliv SAL Fastigheter har gjort sitt största markköp hittills i Sigtuna kommun genom att förvärva sex hektar i Rosersbergs logistik- och industriområde.
Näringsliv RC Gruppen som drivs av paret Charlotta Söör och Ronny Latva expanderar på Arlanda med en asiatisk restaurang: – Vår ambition är att alltid skapa mervärde på flygplatsen där vi erbjuder en unik smakupplevelse. Råvaran och hantverket står i fokus i kombination med en effektiv och personlig service till alla som är på väg på sin resa. Med Indochine fyller vi ett tomrum i Terminal 5 med ett helt nytt och spännande matkoncept som vi är övertygade om att resenärerna kommer uppskatta, säger Charlotta Söör, grundare och delägare av RC-gruppen.