Flest kan cykla till jobbet från Ekilla och Steninge

    Cirka var fjärde kommuninvånare kan cykla till jobbet i Sigtuna kommun vilket innebär att Sigtuna ligger efter i ett riksperspektiv.

    I ett riksperspektiv kan var tredje svensk cykla till jobbet.
    – Nästan 1,2 miljoner av landets anställda har möjlighet att cykla till arbetet inom 15 minuter om man utgår från avståndet mellan bostaden och arbetsplatsen. Det motsvarar en tredjedel av de som har anställning. Av dem är 56 procent kvinnor och 44 procent män, säger Fredrik Andersson, nationalekonom och analytiker på SCB.

    I Sigtuna kommun och stora delar av länet är det mellan 21-30 procent av invånarna som kan cykla till sitt jobb. Förvånansvärt är det korta avstånd i små norrlandskommuner. Kommuner med cykelavstånd kännetecknas av en liten befolkning och få tätorter med stora avstånd. Det innebär att fler arbetar inom centralorten där de själva bor. I Sigtuna är det Östra Steninge och Ekilla som upp till 27 procent av de boende kan cykla till jobbet.

    EXTRA

    Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

    Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

    Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

    Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

    Nyheter

    Sport

    Kultur & Nöje

    Näringsliv

    Debatt

    Bostad

    Kampsport

    Förening