Du återvinner matavfall genom att sortera mat i bruna påsar som sedan slängs i det bruna kärlet.Foto: Daniel Iskander

Fler uppmanas återvinna matavfallet

Sigtuna Vatten och Renhållning deltar i den länsomfattande kampanjen för att få fler att sortera sitt matavfall: - Vårt matavfall blir både biogas och biogödsel – ett nollsummespel på utsläpp och inget uttag av ändliga resurser, säger avfallsstrategen Maria Vikström Nordmark.

Stockholmare och kommuninvånare är för dåliga på att återvinna mat, därför deltar Sigtuna kommun tillsammans med de andra kommunerna i länet i en kampanj för att fler ska sortera sitt avfall:
– Här i Sigtuna kommun har vi startat upp ett givande samarbete med de stora fastighetsägaren för att få in matavfall i rätt spår, så att även vi kan nå miljömålet, berättar avfallsstrategen Maria Vikström Nordmark.

Matavfallet blir både sedan biogas och biogödsel. Målet är att hälften av matavfallet ska behandlas biologiskt 2018. Bananskal och kaffesump är exempel på saker som ska sorteras i matavfallspåsen istället för att kastas. Biogödsel kan sedan användas på åkrarna för att odla fram grödor som vi sedan äter eller lagar mat med. Enligt ett pressmeddelande från Sigtuna Vatten och Renhållning slängs var femte matkasse som bärs hem och 40 procent av det som hamnar i soppåsen kan återvinnas. Tio kilo matavfall ger en liter bensin och potatisskal från sex middagar räcker för biogödsel till en potatisodling av en påse chips.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening