Sigtuna Vatten och Renhållning deltar i den länsomfattande kampanjen för att få fler att sortera sitt matavfall: - Vårt matavfall blir både biogas och biogödsel – ett nollsummespel på utsläpp och inget uttag av ändliga resurser, säger avfallsstrategen Maria Vikström Nordmark.
Stockholmare och kommuninvånare är för dåliga på att återvinna mat, därför deltar Sigtuna kommun tillsammans med de andra kommunerna i länet i en kampanj för att fler ska sortera sitt avfall: – Här i Sigtuna kommun har vi startat upp ett givande samarbete med de stora fastighetsägaren för att få in matavfall i rätt spår, så att även vi kan nå miljömålet, berättar avfallsstrategen Maria Vikström Nordmark.
Matavfallet blir både sedan biogas och biogödsel. Målet är att hälften av matavfallet ska behandlas biologiskt 2018. Bananskal och kaffesump är exempel på saker som ska sorteras i matavfallspåsen istället för att kastas. Biogödsel kan sedan användas på åkrarna för att odla fram grödor som vi sedan äter eller lagar mat med. Enligt ett pressmeddelande från Sigtuna Vatten och Renhållning slängs var femte matkasse som bärs hem och 40 procent av det som hamnar i soppåsen kan återvinnas. Tio kilo matavfall ger en liter bensin och potatisskal från sex middagar räcker för biogödsel till en potatisodling av en påse chips.
Nyheter Den 20 januari påbörjar 190 polisaspiranter sin sex månader långa praktik hos polisen i Region Stockholm. Av dessa placeras nio aspiranter i Lokalpolisområde Sollentuna, som omfattar kommunerna Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna.
Nyheter En 21-årig man som åtalats för skjutning i Nacka påstår till sitt försvar att det var en man från Märsta som i själva verket avlossade skotten.
Politik På måndagen väntas Kommunstyrelsen klubba en ny avsiktsförklaring gällande Märsta station. Om avsiktsförklaringen blir verklighet kommer Sigtuna kommun finansiera 435 miljoner kronor av projektet.
Nyheter Strömavbrott är ovanliga i Sverige, men de kan skapa stora problem när de inträffar. Statistik från Energimarknadsinspektionen för 2023 visar att hushållen i Sverige i snitt drabbades av 1,4 strömavbrott under året, med totalt 88 minuter utan ström per hushåll.
Nyheter Försäkringsbolaget If har sammanställt nya siffror som visar att över 500 000 kronor betalades ut till fastighetsägare i kommunen för naturorsakade skador.