Foto: Riksbanken

Fler sökte skuldsanering i kommunen

Efter en klar minskning av antalet personer som sökte skuldsanering 2016 var det återigen en uppgång 2017:- Man kan se skuldsanering som en ekonomisk rehabilitering, där någon som har haft skulder i många år får möjlighet att starta om med nya förutsättningar. Det är bra att fler nu får den chansen, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden i ett pressmeddelande.

Antalet personer som sökte skuldsanering i Sigtuna kommun ökade kraftigt under 2017, från 60 till 92 stycken, i nivå med siffran från 2015 på 89 stycken. I 21 av 26 kommuner i länet ökade antalet personer som sökte skuldsanering, i grannkommunen Väsby var det mer än en fördubbling från 48 personer till 124 personer. I Upplands-Bro ökade antalet med några stycken, i hela länet från 2418 personer till 3504. Ökningen är generell över hela riket och i alla län enligt Kronofogden.

Enklare att genomgå en skuldsanering
En orsak kan vara de nya reglerna om att det blir enklare att söka och genomgå skuldsanering. Lagen ändrades för att många människor under många år levt under knappa ekonomiska förhållanden under lång tid, ibland decennier. I samband med en skilsmässa, sjukdom eller arbetslöshet så kan överskuldsättningen få konsekvenser. Kronofogden har fått ökade anslag för att hantera alla ansökningar om skuldsanering och för närvarande tar det fyra och en halv månad innan handläggningen startar. Det är sedan Kronofogden som bestämmer vem som ska genomgå en skuldsanering.

”För långa väntetider”
Alla kommuner har enligt lag personer som arbetar med skuldsanering. Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden, säger i ett pressmeddelande att det är bra att fler får en ny chans i livet.
– Som det är nu får de sökande vänta allt för länge på sina beslut, säger Per-Olof Lindh. Vi har effektiviserat handläggningen och vidtagit flera andra åtgärder, till exempel tagit in resurser från andra delar av myndigheten, rekryterat och förstärkt med extra personal. Men trots detta har vi svårt att säkra rimliga väntetider utan att riskera andra delar av vår verksamhet. Det kan tilläggas att Sverige har varit inne i en högkonjunktur. Om ekonomin försämras kan vi förmodligen förvänta oss ännu fler ansökningar, och då riskerar handläggningstiden att bli ännu längre än i dag.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening