Fler invånare känner sig otrygga
Invånarna i Stockholms län är nöjda med livet men allt fler uppger att de känner sig otrygga.
Länsstyrelsen har gjort klart sin medborgarundersökning som görs vartannat år sedan 2011. Länsstyrelsen konstaterar liksom i övriga undersökningar att invånarna i Stockholms län är nöjda med livet, trivs med boende och arbete. Men fler än för två år sedan känner sig otrygga.
– Det är glädjande att länsinvånarna trivs med sin tillvaro och tycker att Stockholms län är ett attraktivt län att bo, leva och verka i, säger Åsa Ryding, vikarierande landshövding i Stockholms län.
Många nöjda med ekonomin
De flesta (57 procent) är också nöjda med sin ekonomi. Det ska också vara färre som får svårt att betala räkningar och oroar sig för sin ekonomi. Andelen som oroar sig för arbetslöshet har också minskat:
– Sett till den starka ekonomiska utvecklingen och den sysselsättningstillväxt som skett i Stockholms län de senaste åren är det inte särskilt förvånande, men alltjämt är det roligt att se den förändringen, säger Per Bark, chefsanalytiker på Länsstyrelsen.
Otrygghet ökar
Men fler upplever ökad otrygghet. 4 av 10 uppger att de känner otrygghet i sitt bostadsområde under kvälls- och nattetid. 6 av 10 har upplevt otrygghet när man vistats i centrala Stockholm och 1 av 10 säger sig uppleva rädsla eller otrygghet när de besöker centrala Stockholm. En anledning till det är terrordådet i Stockholm 7:e april.
– Medborgarundersökningen genomfördes mellan februari och juni i år. Genom att jämföra svaren som inkom före och efter den 7 april ser vi att terrordådet ökade otryggheten, förklarar Per Bark.
Oro för äldreomsorgen
Medborgarundersökningen visar även att 7 av 10 kan betala en kostnad på 12000 kronor utan att låna eller be om hjälp, drygt hälften oroar sig för sin nuvarande eller kommande äldreomsorg, en av fem oroar sig för att bli arbetslös. Tre av fyra uppfattar sig som miljömedvetna, en av tio har två timmar eller mer i restid till och från arbetsplats/studier.
Fotnot: 18 000 invånare i Stockholms län mellan 18-65 år har medverkar i undersökningen.