Fler insatser behövs
Sigtuna, Södertälje och Botkyrka hade det lägsta valdeltagandet i Stockholms län i EU-valet 2019. Därför anser vi att det behövs insatser från kommunens sida för att öka valdeltagandet.
Endast 46,9 % av invånarna i Sigtuna kommun röstade i EU-valet 2019. Vi vill därför uppmuntra fler att utöva sin rösträtt och påverka politiken även på EU-nivå. Demokratin bör inte tas för given; brist på röstning betyder inte brist på åsikter. För Sigtunas del kan det vara så att invånarna behöver mer information och uppmuntran för att delta.
Det är positivt att kommunen har ökat sin budget för EU-valet, vilket öppnar möjligheter för ytterligare informationsspridning. Information och kunskap är nyckeln.
Insatserna handlar inte om vilket parti man bör rösta på, utan om att få veta när och var man kan rösta. Därför föreslår vi att kommunen använder sig av partipolitiskt obundna valambassadörer för att engagera och informera invånarna om valets betydelse och praktiska detaljer.
I en rapport från Myndigheter för ungdoms- och civilsamhällesfrågor såg man att valambassadörer hade flera positiva effekter när de arbetade med samhällsgrupper med lågt valdeltagande. I rapporten Röster för ett jämlikt valdeltagande fastslog man att:
”…valambassadörer och det lokala föreningslivet spelar en viktig roll när det gäller att öka tilliten till demokratin och minska avståndet till politiken, tack vare sitt
förtroende hos målgruppen och sin möjlighet att nå grupper som är svåra att nå”
Kommunen kan bidra med information för att öka engagemanget och underlätta deltagandet i EU-valet. Vi har därför lämnat in en motion till kommunfullmäktige för att införa valambassadörer som aktivt arbetar för att få fler att rösta och göra demokratin mer inkluderande.
Vi har även i vår motion föreslagit att kommunen genomför annonskampanjer som når alla hushåll i kommunen. Vi vill också säkerställa att röstningslokaler är tydligt märkta och lättillgängliga för alla invånare i Sigtuna kommun.
redaktion@marsta.nu