Foto: Jamshid Jamshidi

Fick P-bot trots betald avgift

Parkeringsvakter på Arlanda lappade en bil som hade giltig biljett, trots flera överklaganden måste bilägaren ändå betala.

SVT Nyheter rapporterar om en bilägare som parkerade på Arlanda hösten 2019. Mannen hade betalat en biljett och lagt den i passagerarrutan, enligt honom var den synlig. När han kom tillbaka hade han lappats av parkeringsvakten. Han överklagade till Polismyndigheten som avslog hans begäran om att undanröja boten. Mannens bevisning bestod av två vittnen, kontoutdrag som visade att han betalat den aktuella biljetten den aktuella tiden samt en bild på sin biljett liggandes innanför bilrutan tillsammans med en mobiltelefon som med datum och klockslag visade att biletten fortfarande var giltig när boten utfärdades.
I tingsätten konstateras att bevisningen inte räckte på grund mannens relation till vittnena och eftersom det inte gick att se att biljetten på bilden låg i just hans bil. Det gick heller inte att se på p-vaktens bilder om biljetten låg där mannen hävdade. Rätten anser enligt SVT Nyheter att det är osannolikt att en P-vakt skulle göra fel. Mannen anser att det inte finns en rättssäkerhet längre, han har drivit fallet av principiella skäl.
Boel Flodgren, professor i juridik vid Lunds Universitet,  menar att rätten borde ifrågasatt P-vaktens vittnesmål mer.
– Beslutet är ett exempel på en felaktig bevisvärdering som visar rättsosäkerheten, det vill säga omöjligheten att få rätt, i felparkeringsärenden, säger Flodgren till SVT Nyheter.
EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening