Färre sökte skuldsanering i kommunen
Antalet personer som sökte skuldsanering i kommunen det första halvåret minskade något enligt Kronofogden: - Vi ser inga jättestora förändringar i det totala antalet som sökt skuldsanering hos kronofogden de senaste åren, säger Kjell-Åke Arvidsson, Budget- och skuldrådgivare i Sigtuna kommun
Kronofogden konstaterar att det finns en generell ökning av antalet personer som ansökt skuldsanering hos kommunerna. I Stockholms län steg antalet det första halvåret från 1782 personer till 2148. Sigtuna kommun gick mot trenden och minskade från 68 till 58. Dock är det fler än 2017-års siffra på 53 personer.
Ökade i de flesta kommuner
I 18 av länets 26 kommuner är det fler som ansökt i år jämfört med förra året. Även i Väsby är det en minskning av antalet ansökningar från 61 till 58.
– En stor andel av de människor vi möter lever med mycket små marginaler. Vissa har tappat livsgnistan, andra skäms över sin situation. För dessa personer kan en skuldsanering vara en livsavgörande vändning; en chans att återvända till ett liv där ekonomin inte alltid spelar huvudrollen, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronfogden, i ett pressmeddelande.
En ökning över tre år
Kjell-Åke Arvidsson, Budget- och skuldrådgivare i kommunen, säger till märsta.nu att man inte ser några jättestora förändringar i det totala antalet som sökt skuldsanering hos Kronofogden de senaste åren, däremot kan de se en procentuell ökning när det kommer till hur inga av de som har tagit hjälp av dem under tidsperioden 2017-2019.
– Detta ser vi mycket positivt på eftersom vi därmed kan stödja klienterna i att en eventuell skuldsanering blir hållbar, ett stöd som den som ansöker på egen hand kanske inte har tillgång till. När en invånare i Sigtuna kommun tar kontakt med oss så utreder vi en rad frågor kopplade till hur har livet varit, hur det är just nu och hur kan livet se ut framåt.
”Sök upp oss i tidigt skede”
På Budget- och skuldrådgivningen arbetar man utifrån ett antal frågeställningar kring den sökandes liv; hur ser hälsotillståndet ut, finns de missbruksproblematik, boendeförhållanden, inkomster, skulder, utgifter, vad är det för slags skulder, hur ser hushållet ut och huruvida man ansökt om de bidrar man har rätt till, exempelvis bostadsbidrag.
– Vi önskar såklart att den som befinner sig i en ekonomiskt utsatt situation vänder sig till oss i ett så tidigt skeende som möjligt för att undvika att behöva ansöka om skuldsanering för att ta del av det stöd som kommunen erbjuder men framförallt att den som är i behov av skuldsanering hämtar stöd hos oss budget- och skuldrådgivare som sitter på trygghetscentrum i Märsta för att skapa de bästa förutsättningarna i att lyckas.
Skuld- och budgetrådgivningen är en kommunal service och är kostnadsfri, även om man inte beviljas skuldsanering kan Kjell-Åke och hans kollega hjälpa till med rådgivning kring ekonomiska situationer som invånarna har frågor om.