Färre kommuninvånare går till tandläkaren
En ny rapport från Socialstyrelsen visar att allt färre unga vuxna i Sigtuna regelbundet besöker tandläkaren.
Statistik från Socialstyrelsen som Newsworthy sammanställt visar att endast 32 procent av kommunens 24–29-åringar gjorde en basundersökning under perioden 2022–2023, vilket är lägre än riksgenomsnittet på 37 procent. Denna trend syns över hela landet, där unga i högre grad avstår från regelbundna tandvårdsbesök. Orsakerna till detta kan vara förändrade vanor eller bättre tandhälsa, men även brist på tandläkare påverkar, särskilt i norra Sverige.
Från och med nästa år förväntas det dessutom bli dyrare för unga vuxna att gå till tandläkaren, då regeringen planerar att halvera det allmänna tandvårdsstödet för personer mellan 24 och 29 år, samt sänka åldersgränsen för fri tandvård från 23 till 19 år.
Sigtuna är en av flera kommuner som märker av minskningen, även om andelen unga vuxna som besöker tandvården har hållit sig stabil i jämförelse med riksgenomsnittet. I vissa kommuner, som Haparanda i norr, är det så få som tre procent av unga vuxna som gjort en basundersökning under samma period, vilket delvis kan bero på bristen på tandvårdspersonal.
tips@marsta.nu