Mustafe och hans familj hotas av vräkning om några veckor. Foto: Privat/Montage

Familj hotas av vräkning efter tre år i bostaden

En familj med elva barn i Valsta hotas med vräkning av Socialtjänsten i kommunen: - Vi betalar hyra varje månad, berättar ett av barnen i familjen.

Familjen kom till Sverige från Somalia för tre år sedan och har endast bott i Märsta enligt ett av barnen som märsta.nu varit i kontakt med. Mamman bor ensam med barnen då pappan inte längre är i livet, elva barn och mamman bor i en trea på Buregatan som de anvisats av kommunen. Hyran betalas med hjälp av barnbidrag då mamman inte har jobb utan går på SFI.

”Vi gråter hela tiden”
Ett att barnen går på Arlandagymnasiet, någon på högstadiet och resterande i lägre årskullar.
– Mamma är hela tiden ledsen och vi blir alla ledsna med henne, vi kan inte studera heller för att vi gråter tillsammans med mamma, säger Mustafe Abdulrahman som kontaktat märsta.nu

Får inte tag i lägenhet
Enligt ett avhysningsbeslut från Kronofogden ska lägenheten vara avflyttad 26:e november annars kan de avhysas av Kronofogden som kan ta hjälp av polisen för den saken.
– Vi vet inte vart vi ska ta vägen, vi betalar hyra, men vi kan inte få lägenhet eftersom ingen har jobb, alla går i skola, vi söker över hela landet, berättar Mustafe Abdulrahman

Kommunen ska motverka bostadslöshet
Enligt Socialtjänstlagen har kommunen ett stort ansvar för att motverka hemlöshet, kommunen har också ansvar för sina invånare. märsta.nu har tagit del av beslutet om avhysning där Sigtuna kommun är motpart.

Försörjningsstöd erbjuder tillfälligt boende
Kambiz Asadollahi, verksamhetschef på Centrum för Vuxenutbildning, skriver i ett mail till märsta.nu att man inte uttalar sig om enskilda ärenden. Men generellt under vissa omständigheter så erbjuder man tillfälligt boende under en begränsad period.

”Upp till individen i slutändan att lösa sin situation”
Den vräkningshotade familjen har dock bott tre år på samma plats enligt Mustafe. Under tiden man bor på tillfälligt boende så erbjuder förvaltningen stöd och vägledning för att man ska kunna ordna bostad av mer permanent karaktär. Det har trots allt inte skett i det här fallet.
– I slutänden är det dock individens ansvar att ordna boende och kan man inte lösa sin situation så får man vända sig till försörjningsstöd för bedömning, uppger Kambiz Asadollahi

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening