Bruno LandstedtFoto: Privat
Josefin Brodd och Olov Holst

Ett misstag att lägga ner Kommunala pensionärsrådet

Sigtuna kommunstyrelse beslutade i början på detta år att lägga ner det kommunala pensionärsrådet (KPR) delvis därför att vi uppfattades som besvärliga när vi framförde våra krav.

Sigtuna är näst sämst i Sverige när pensionärerna själva har bedömt helheten i kommunens äldrevård när Socialstyrelsen redovisar läget bland landets alla kommuner. Till det skall det läggas den kris som vi haft på grund av coronaviruset som tydligt visat på allvarliga brister.

Nu om någonsin behöver kommunen samarbeta med pensionärerna för att bli så bra som man vill framhålla. Vi såg nyligen i Märsta. nu kommunstyrelsens ordförande och äldre-och omsorgsnämndens ordförande utlova en bättre äldreomsorg och då behövs KPR. ”Vi ska ha den bästa välfärdstjänsten i Sverige” uttalade KS ordförande Olof Holst.

Ett av de stora problemen i det gamla KPR var att de politiskt tillsatta ledamöterna inte alltid hade någon koppling till den nämnd de skulle representera. KPR är ett rådgivande organ och förhoppningsvis skall ledamöterna ta med sig frågor om äldres situation till KPR samt rapportera tillbaka till sin nämnd och politiska grupper vad som diskuterat i KPR.

Vi har tidigare haft Kommunstyrelsens ordförande som ordförande i KPR och det har medfört att många äldrefrågor kommit upp i kommunstyrelsens bord. Så har inte varit fallet under den senaste mandatperioden. Äldreriksdagen var ett sådant exempel på en idé som aktualiserades av rådet och där Kommunstyrelsen beslutade om inrättandet. På senare år tog Äldre-och Omsorgsnämnden hand om riksdagen och lade ner en mycket uppskattad verksamhet.
KPR behövs.  Visa på att Ni kan tänka om och tänka rätt och att äldrefrågan återinförs i form av ett nytt och förhoppningsvis bättre KPR

  • Bruno Landstedt

Svar från Olov Holst och Josefin Brodd

Inget misstag att lägga ner KPR

Vi vet inte för vilken gång i ordningen Bruno Landstedt återkommer till frågan om nedläggningen av det kommunala pensionärsrådet (KPR). Den här gången med påståendet att det var ett misstag och att det gjordes för att deltagarna upplevdes som besvärliga. Inget av detta stämmer förstås.

Kommunledningen var, som alltid, ytterst noggrann innan beslutet att ersätta KPR med annan form av medborgardialog togs. En gedigen utredning gjordes och låg till grund för beslutet. Rådet lades ned eftersom det inte var ett effektivt verktyg för medborgardialoger. En liten, priviligierad skara personer som dessutom i många fall hade andra politiska uppdrag och därmed möjlighet att påverka ändå, träffade politiker och tjänstemän på möten där det sällan framfördes konstruktiva förslag eller tankar. Stora resurser lades ned på dessa möten, men med minimal effekt på kvaliteten i äldreomsorgen.

Landstedt själv lyfter tydliga bevis för detta i sin insändare genom att nämna hur dåligt Sigtunas äldreomsorg rankades under de 15 åren när han och socialdemokraterna styrde kommunen, trots att KPR då var ”aktivt”. Det torde därmed vara uppenbart att KPR aldrig varit lösningen på problemet. Landstedt skriver i sin slutreplik att ”äldrefrågan återinförs i form av ett nytt och förhoppningsvis bättre KPR”. Han är alltså fullt medveten om att KPR inte fungerade tillfredsställande, men ändå begär han gång på gång att det ska återinföras.

Det finns flera påståenden i insändaren som är både märkliga och felaktiga. Till exempel att fler äldrefrågor kom upp på kommunstyrelsens (KS) bord när dåvarande kommunstyrelseordförande (KSO) var ordförande i KPR. Äldrefrågor ska givetvis hanteras av äldre- och omsorgsnämnden. I vissa fall ska ärenden som berör äldreomsorgen, t.ex. rörande byggnation och liknande, hanteras av KS. Dock har dessa ärenden alltid passerat äldre- och omsorgsnämnden innan hantering och beslut i KS. Att dessa skulle blivit färre har nog Bruno Landstedt svårt att påvisa.

Vidare påstår Landstedt att Äldreriksdagen är nedlagd. Detta stämmer inte, utan med anledning av den pågående pandemin tvingades vi ställa in den i år. Något som även Landstedt borde ha förståelse för.

Landstedt lyfter också bristerna som framkommit under Coronapandemin och får det att låta som om de är lokala och unika för Sigtuna. Inget kan vara mer missvisande. Bristerna är nationella och kan till stor del läggas Landstedts egna s-regering till last.

Den moderatledda kommunledningen vill förstärka och förbättra kommunens arbete kring frågor som berör våra äldre och pensionärer. Även fortsättningsvis ska det primärt vara äldre- och omsorgsnämnden som hanterar dessa frågor. Men fler invånare ska få möjlighet att vara delaktiga, inte enbart ett fåtal individer från väletablerade pensionärsorganisationer. Därmed inte sagt att dessa organisationer inte fyller en viktig funktion i vår kommun. Det är beklagligt att Landstedt påstår att KPR lades ner för att deras krav upplevdes som besvärliga, då vi under våren aktivt försökt skapa en god dialog och hitta nya samarbetsformer med organisationerna. En dialog där även Landstedt deltagit. Uppfattningen från vår sida var att vi hittat ett sätt att arbeta tillsammans framöver, men i och med denna insändare får vi anta att diskussionerna fortsätter även efter sommaren.

Kommunledningen har fullt fokus på att göra äldreomsorgen i Sigtuna till en av landets bästa. Förutom skolan finns det inget område som ges så mycket fokus och resurser som äldreomsorgen. Det kommer däremot ta tid att återuppbygga det socialdemokraterna raserade under sina år vid makten. Lösningen är inte att återinrätta ett kommunalt pensionärsråd som uppenbarligen inte fungerade tillfredsställande.

  • Josefin Brodd (M), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden
  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Insändare Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening