Olov Holst (M)Foto: Pressbild

Ett enormt svek mot pendlarna

Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

Ett redan underdimensionerat system för pendlarna blir katastrofalt mycket sämre. Beskedet slår mot hela Stockholmsregionen och försämrar rörligheten för arbetskraften i regionen.

Sigtuna är en utpräglad pendlarkommun med tusentals personer som är helt beroende av en fungerande tågtrafik för att ta sig till och från jobbet (både Stockholm och Uppsala). Under många år har vi arbetat intensivt för att få gehör för problemen med den otillräckliga infrastrukturen och kollektivtrafiken. Bristen på gehör och investeringar från regeringen, Trafikverket och regionen har tvingat oss att dra ner på bostadsbyggnadstakten eftersom man inte kan bygga bostäder till människor som inte kan ta sig till och från sina arbetsplatser eller studieplatser. Beslutet om nedläggning är dessutom katastrofalt hanterat av SJ som inte haft någon som helst dialog med Sigtuna kommun som fick nyheten via media.

Vi kräver att SJ’s ägare, det vill säga staten, ser över hur SJ fungerar och att dagens i det närmaste öststats-lika sätt att agera upphör eller att SJ avyttras till en ägare som förstår hur man bedriver järnvägstrafik som möter det faktiska behovet.

Pendlarna till och från Uppsala blir de mest drabbade då de inte har några alternativ eftersom regionens pendeltåg går över Arlanda och inte Märsta station. Det här kommer att slå hårt såväl mot kompetensförsörjningen som företagens vilja att etablera sig i Sigtuna kommun.

Regionen måste nu agera snabbt och på något sätt kompensera för bortfallet av en av de viktigaste pendlingsfunktionerna i området. Extra kapacitet på sträckan Märsta-Stockholm måste sättas in i rusningstrafik och trafik på sträckan Märsta-Uppsala måste upprättas av annan aktör, antingen av Mälartåg eller SL/UL. Att de idag trafikerar Uppsala via Arlanda är inte ett alternativ för pendlarna till och från Sigtuna kommun.

Beskedet från SJ är som ett slag med knuten näve rätt i ansiktet på Sigtuna kommuns redan hårt prövade pendlare och vi lovar att vi inte tänker låta det passera obemärkt.

  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande”

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening