Drottninggatan 7/4 2017Foto: Jamshid Jamshidi
Rakhmat Akilov greps nära Steningebadets parkering.Foto: Jamshid Jamshidi

Ett år sedan attacken i Stockholm

Idag är det ett år sedan terrorattacken på Drottninggatan och gripandet i Märsta senare samma kväll. Många kan fortfarande vara i behov av att prata om händelsen och Stockholms läns landsting uppmanar berörda att prata med varandra och med barnen.

På lördagen har det gått exakt ett år sedan terrorattacken i Stockholm då Rakhmat Akilov körde lastbil in i folk och rammade Åhlens. Akilov greps några timmar senare i Märsta efter att vittnen larmat polis.

Fortfarande kan det finnas personer som berörs psykiskt av händelsen utöver de som skadades fysiskt. Stockholms läns landsting har beredskap för den som hjälp:
– Den bästa hjälpen är att prata med sina anhöriga och närstående, eller lärare eller kolleger. Samtala om det som händer med någon du har förtroende för – det är det viktigaste, säger Charlotte Therup Svedenlöf, chef för Regionalt Kunskapscentrum för Kris- och katastrofpsykologi inom Stockholms läns sjukvårdsområde.

Prata med barnen
Charlotte Therup Svedenlöf poängterar att vi inte ska glömma bort att prata med barnen eftersom de har samma informationsbehov som vuxna. Om barnets oro blir så stark att man får svårt att fungera i vardagen så kan man kontakta psykiatriska mottagningar. Mår man dåligt akut kan man ringa direkt till jourmottagningar där det finns någon som lyssnar och ger råd om hur man kan gå vidare.

Flera sätt att söka information
Landstinget har också information på Regionalt kunskapscentrum för Kris- och katastrofpsykoligis webbplats informationsmaterial som vänder sig till barn. Barn- och ungdomspsykiatrin har tagit fram råd för barn som är oroliga efter terrordådet, de ger också tips om hur vuxna kan tänka i kommunikation med barn om händelsen.

Nio polisaspiranter till lokalpolisområdet

Nyheter Den 20 januari påbörjar 190 polisaspiranter sin sex månader långa praktik hos polisen i Region Stockholm. Av dessa placeras nio aspiranter i Lokalpolisområde Sollentuna, som omfattar kommunerna Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna.

Få strömavbrott i Sigtuna – stora skillnader i landet

Nyheter Strömavbrott är ovanliga i Sverige, men de kan skapa stora problem när de inträffar. Statistik från Energimarknadsinspektionen för 2023 visar att hushållen i Sverige i snitt drabbades av 1,4 strömavbrott under året, med totalt 88 minuter utan ström per hushåll.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening