För ett år sedan ställde Sigtuna Vatten & Renhållning om till fyrfackskärl. Resultatet uppges än så länge vara positivt.
Många kommuninvånare var oroliga för sorteringen när Sigtuna vatten gick från två-kärlssortering till fyrfackskärl. – Villa- och fritidshushåll i Sigtuna Kommun har hanterat insamlingssystem med fyrfackskärl väldigt bra. De har varit duktiga på att sortera ut förpackningar och tidningar/returpapper från restavfallet vilket har resulterat i att mindre restavfall har gått till förbränning som i sin tur är väldigt bra för miljön, uppger Winand Hendricks, avfallschef på Sigtuna Vatten & Renhållning.
Man fick en del synpunker i början kring flugor och larver i kärlen under sommaren eller att facken för förpackningar inte räcker till. Där har Sigtuna Vatten & Renhållning tips från FTI om att packa smart. Bland annat kan man lägga mindre förpackningar i större förpackningar och man kan även lämna förpackningar och tidningar på återvinningsstationer. Appen har också informerat om när man ska ställa ut kärlen, i början var det problem med oregelbunden tömning. Nu är det enkel att hålla koll på genom appen.
Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.
Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.